Στη Λάρισα ξεκινά άμεσα ένα έργο που φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα και από άλλους Δήμους, προκειμένου να μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες, να απεξαρτηθούν από τη χρήση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων αλλά και να ασκήσουν μία πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Ο Δήμος Λαρισαίων θα εγκαταστήσει σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200kW σε οροφές δημοτικών κτιρίων, με την Greenpeace να δωρίζει συμβολικά το πρώτο από αυτά τα συστήματα, ισχύος 15kW. Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της εικονικής αυτοπαραγωγής και θα πιστώνεται σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας κοινωνικών δομών του Δήμου που δεν διαθέτουν κατάλληλη οροφή για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
“O Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Greenpeace, με σκοπό την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω του προγράμματος net-metering. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική συνεργασία, με ιδιαίτερα ξεχωριστές προοπτικές. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Greenpeace, ο Δήμος Λαρισαίων δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα εγκαταστήσει τους επόμενους μήνες σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200 kW σε δημοτικά κτίρια. Σε πρώτη φάση, η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με το ενεργειακό κόστος των δημοτικών υποδομών, ενώ η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες θα ανοίξει τον δρόμο για την στήριξη ευπαθών νοικοκυριών του Δήμου μας, με την πίστωση της παραγόμενης ενέργειας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει έναυσμα και πιλότο και για άλλους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.
Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 15 kW θα καλυφθεί πλήρως από την Greenpeace και θα τοποθετηθεί στη στέγη του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας. Η παραγόμενη ενέργεια του συστήματος θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κοινωνικών δομών του Δήμου που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της πόλης, και συγκεκριμένα των δομών που στεγάζονται στο “Ροδοπούλειο”, στην περιοχή Αβέρωφ.
“Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τη δέσμευσή του, ο Δήμος Λαρισαίων εισέρχεται δικαιωματικά στην παγκόσμια ελίτ των πόλεων που όχι απλώς αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά, ταυτόχρονα, φροντίζουν για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Η παραγωγή καθαρής ενέργειας με παράλληλα, σαφή και μετρήσιμα κοινωνικά οφέλη αποτελεί παρακαταθήκη για την πόλη και παράδειγμα που αναζητά μιμητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης. “Ειδικότερα για την Greenpeace, η σημερινή ημέρα αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση προσπαθειών είκοσι και πλέον ετών για την προώθηση της καθαρής ενέργειας ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ο δρόμος που ανοίξαμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης διευρύνεται πλέον και μπαίνει σε μία άλλη διάσταση με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων”, συμπλήρωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Στο πλαίσιο της κοινής αυτής δράσης, η Greenpeace, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, θα πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθούν οι – υπό διαμόρφωση – βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου της εικονικής αυτοπαραγωγής, ο Δήμος Λαρισαίων και η Greenpeace θα εξετάσουν τη δυνατότητα πίστωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απευθείας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών του Δήμου, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας. Η χρήση δωρεάν ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε ευάλωτα νοικοκυριά αποτελεί έναν καινοτόμο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, και ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο εξωτερικό.
Πώς λειτουργεί η εικονική αυτοπαραγωγή;
Με τον ν. 4414/2016, η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ). Η πρακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους Δήμους, ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών. |