ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Ομορφιά

Όμορφη και στην εγκυμοσύνη σου

Διανύουμε την baby boom περίοδο! Γιατί οι Ελληνίδες και οι ξένες διάσημες που περιμένουν παιδί είναι πολλές. Να σκεφτείς ότι μιλάμε για τις τρεις από τις πέντε Kardashian-Jenner (η Kim, η Khloe και η Kylie) και για πολλές διάσημες Ελληνίδες πρώτης γραμμής (βλ. Δούκισσα Νομικού, Αθηνά Οικονομάκου, Βίκυ Καγιά).

Και η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην ζωή κάθε γυναίκας που αφορά άμεσα αυτήν εδώ τη στήλη. Για αρχή: αν δούμε μια γυναίκα με ρίζα μπορεί να υποψιαστούμε ότι είναι έγκυος γιατί… «δεν κάνει να βάφεις τα μαλλιά σου όταν είσαι έγκυος!». Ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι; Ρωτήσαμε τον δερματολόγο και Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιο Αγγελίδη για όλα αυτά που αφορούν την συνάρτηση ομορφιά και εγκυμοσύνη. Δες παρακάτω τις απαντήσεις που μας έδωσε!

Η εγκυμοσύνη σε βοηθάει να απαλλαγείς από τα σπυράκια: μύθος ή αλήθεια;Κάτι που ακούω συστηματικά (λόγω και κατάστασης δέρματός ΜΟΥ) είναι πως όταν κάνω παιδί τα σπυράκια θα εξαφανιστούν. Και το ακούω με τέτοια συχνότητα που έχω πιστέψει πως ισχύει κιόλας! Αλλά, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα; «Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η επιδερμίδα συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να καλυτερεύσει αλλά μπορεί και να χειροτερέψει. Μπορεί τα σπυράκια να βελτιωθούν χωρίς να κάνεις τίποτα το ιδιαίτερο και μπορεί ένα φυσιολογικό δέρμα να γίνει ακνεϊκό. Μπορεί επίσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα να γίνεται πιο αφυδατωμένο και φυσικά όλα αυτά δεν μπορείς να τα προβλέψεις καθώς μιλάμε για ορμονικές αλλαγές!», επισημαίνει ο γιατρός.

Πώς πρέπει να φροντίζω την επιδερμίδα μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 «Η περιποίηση προσαρμόζεται ανάλογα με την συμπεριφορά του δέρματος αφότου μάθουμε για την εγκυμοσύνη. Η αλλαγή στην συμπεριφορά του δέρματος μπορεί να προκύψει στον πρώτο, στο δεύτερο μήνα ή και αργότερα ανάλογα με τις ορμονικές αλλαγές κάθε εγκυμονούσας. Επίσης, κατά την διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης η συμπεριφορά του δέρματος μπορεί να αλλάζει. Κάνουμε, λοιπόν, μικρές τροποποιήσεις κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποφεύγουμε τις ερεθιστικές ουσίες στις κρέμες όπως η ρετινόλη γιατί έχει αλλοπρόσαλλη αντίδραση το δέρμα. Άρα, αν έχουμε για παράδειγμα θέμα με τα σπυράκια, πάμε σε έτοιμα σκευάσματα σμηγματορυθμιστικά.
Ενέσιμα και εγκυμοσύνη: γίνεται;
Η Kylie Jenner, ως γνωστόν, αγαπά τα ενέσιμα. Εξάλλου, τα χείλη της είναι «προϊόν» ενέσιμων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να τα σταματήσει για τους επόμενους μήνες, λόγω εγκυμοσύνης; Ιδού, τι μας είπε ο δρ. Στέλιος Αγγελίδης:
«Εδώ υπάρχει σχετική αντένδειξη. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα, εγκυμονούσα μπορεί να πονέσει και αυτό να επηρεάσει το έμβρυο και την εγκυμοσύνη. Όπως και η αποτρίχωση με laser είναι σχετική αντένδειξη. Εμείς το κάνουμε μέχρι την τελευταία μέρα, πριν πάει η γυναίκα να γεννήσει έχοντας, όμως, πάντα την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου. Οι ενημερωμένοι γυναικολόγοι ξέρουν ότι δεν επηρεάζει. Άρα, αφού περάσει το πρώτο τρίμηνο που γίνεται η εμβρυογέννεση μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε ενέσιμη θεραπεία απλώς το σχετικό είναι ότι ο ενδεχόμενος πόνος μπορεί να προκαλέσει το οτιδήποτε. Όχι, όμως, το ίδιο το μηχάνημα ή η θεραπεία. Το υαλουρονικό στα χείλη για παράδειγμα, δεν απαγορεύεται αυτό καθεαυτό ως δραστική ουσία, αλλά η προέκτασή του και ο ενδεχόμενος πόνος που θα προκαλέσει. Κατά τα άλλα, δεν μπαίνει στην συστηματική κυκλοφορία ώστε να επηρεάσει το έμβρυο. Το υαλουρινικό στις ρινοπαρειακές, επίσης. Οπότε αν περάσει το πρώτο τρίμηνο που είναι το διάστημα της εμβρυογέννεσης θεωρητικά μια γυναίκα μπορεί να κάνει οτιδήποτε, επαναλαμβάνω πάντα με με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου για την εις άτοπον απαγωγή. Όχι γιατί μπορεί να κατηγορήσουμε την ουσία ως ουσία! Ούτε το μπότοξ, ούτε τα νήματα, ούτε τίποτα! Είναι σχετική αντένδειξη!».
 
Βαφή μαλλιών και εγκυμοσύνη
Είναι το μεγαλύτερο δίλημμα μιας γυναίκας που μαθαίνει ότι είναι έγκυος: «να βάψω τα μαλλιά μου ή όχι;». Τελικά, ποια είναι η αλήθεια; Ο δερματολόγος απαντά: «Με τις βαφές μαλλιών και την εγκυμοσύνη έχει γίνει ένας σάλος, ειδικά ανάμεσα στις φυσικές και χημικές. Η διαφορά είναι στην αλκοόλη που περιέχουν, στις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα. Οι φυσικές βαφές έχουν λιγότερη αμμωνία και επειδή στο τριχωτό της κεφαλής ο ερεθισμός αυξάνει την αιμάτωση και η αιμάτωση μπορεί να έχει μικρή διείσδυση στην μικροκυκλοφορία της αμμωνίας και των άλλων ερεθιστικών ουσιών, μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση με δεδομένο ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο. Προτιμούμε, λοιπόν, τις φυσικές βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο άφοβα και στο πρώτο τρίμηνο».
Ραγάδες και εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη και οι ραγάδες είναι επίσης δύο λέξεις που στο μυαλό μας πάνε χέρι- χέρι. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Με άλλα λόγια: αν κάνεις παιδί θα κάνεις και… ραγάδες; Έχουμε αυτή την ανακουφιστική απάντηση από τον γιατρό: «Όλες οι εγκυμονούσες χρησιμοποιούν ενυδατικές κρέμες για να προλάβουν τις ραβδώσεις. Οι ραβδώσεις δε, γίνονται σε αυτούς που είναι καταγεγραμμένο στο DNA τους να γίνουν. Σκεφτείτε το: όλες έχουν αυξομείωση του βάρους τους, τέντωμα του δέρματος τους κλπ αλλά δεν κάνουν όλες ραβδώσεις. Αυτό, όμως, που πρέπει να κάνουν όλες οι εγκυμονούσες είναι να βάζουν ειδικές ενυδατικές κρέμες για να μαλακώσουν την περιοχή και να γλιτώσουν την μηχανική καταστροφή του δέρματος, γιατί δεν ξέρουμε τελικά πώς θα εξελιχθεί» μας είπε και συνέχισε: «Όσον αφορά την αποκατάσταση, γίνεται ανάλογα το βάθος και όχι όπως λέγαμε παλιότερα αν είναι πρόσφατες ή πιο παλιές ούτε αν είναι κόκκινες ή άσπρες οι ραβδώσεις που έχουμε. Πιο συγκεκριμένα, αν η ράβδος είναι επιφανειακή μπορούμε να έχουμε μέχρι και 80 ή 100% επιτυχία. Αν είναι στο χόριο 60-80%, αν είναι στο κατώτερο η αποκατάσταση είναι 40-60%, ενώ, τέλος, αν είναι βαθιά και έντονη στο λίπος δεν έχει αποκατάσταση. Ο στόχος που πρέπει να έχουμε είναι πρώτα να καταστρέψουμε τον ιστό που ενώνει τα δύο υγιή τμήματα σε μια ράβδωση, δεύτερον να ενεργοποιήσουμε τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο ώστε να το γεμίσουμε, τρίτον να μειώσουμε το δερματικό ανάγλυφο που έχει μια ράβδωση και τέταρτον να μειώσουμε την χρωματική αντίθεση που έχει. Η κορυφαία τεχνολογία για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι fractional ραδιοσυχνότητες με μη μονωμένες βελόνες. Μπαίνουν οι ραδιοσυχνότητες μέχρι 3,5 χιλιοστά βάθος για να ενεργοποιήσουν και τον πιο απομακρυσμένο ινοβλάστη ώστε να παραχθεί κολαγόνο. Το minimum για να δει μια γυναίκα αποτέλεσμα είναι πέντε συνεδρίες, μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μετά από 40 μέρες αλλά επειδή δεν θέλουμε η γυναίκα να έχει το μέγιστο βάρος, ιδανικό είναι να ξεκινήσει αφού αποβάλλει τα περιττά κιλά».
Αντί επιλόγου: δεν έχω μείνει έγκυος για να γνωρίζω την ψυχολογία της εγκύου, η οποία και πάλι πιστεύω πως είναι σχετική. Αυτό που γνωρίζω, όμως, με βεβαιότητα είναι ότι η εγκυμοσύνη ομορφαίνει. Και το έχω δει να συμβαίνει και στις δύο μου κολλητές. Οπότε, απόλαυσέ την και άφησε τις ορμόνες να κάνουν τη δουλειά τους!
Πηγή:tlife.gr
Previous ArticleNext Article