ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Νύχια

Tea Tree: Το θαυματουργό φυτό στην υπηρεσία της ποδολογίας

Σαν το τζίνι από το μπουκάλι, το αιθέριο έλαιο tea tree δίνει λύσεις σε δεκάδες προβλήματα υγείας και γενικής απολύμανσης.

Όσοι αναζητούν ένα πιο φυσικό τρόπο για την προστασία του οργανισμού τους, την καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων από βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς, η απάντηση είναι το θαυματουργό φυτό tea tree. Το Tea tree oil ή αλλιώς τεϊόδεντρο ή τσαγιόλαδο έχει την επιστημονική ονομασία Melaleunca Alternifolia. Έχει φυσική, ισχυρή, απολυμαντική δράση και χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Πρόκειται για έναν θάμνο που το ύψος  φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα  και ευδοκιμεί στην Ανατολική Αυστραλία. Τα φύλλα του είναι εύοσμα και είναι αυτά που παράγουν τις θεραπευτικές ιδιότητες. Εκκρίνουν ένα κίτρινο έλαιο, που η μυρωδιά του θυμίζει την καμφόρα. Στην εποχή μας όμως δεν έχει το μονοπώλιο παραγωγής η Αυστραλία αλλά καλλιεργείται πλέον και στην Καλιφόρνια. Οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους ιθαγενείς της ανατολικής Αυστραλίας. Χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του για επούλωση πληγών, για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων, λόγω της φυσικής απολυμαντικής δράσης που παρέχει.

Το Tea tree πήρε το όνομα του από τον Βρετανό ερευνητή και καπετάνιο Τζέιμς Κούκ που μαζί με το πλήρωμα του, το έφερε στην Ευρώπη όπου έκανε τις θεραπευτικές του ιδιότητες γνωστές τις οποίες διδάχτηκε από τους ιθαγενείς της Αυστραλίας.

To Tea Tree oil έγινε αντικείμενο έρευνας και μελέτης από τους επιστήμονες μετά το 1930, σε διάφορες επιστημονικές έρευνες ανακάλυψαν και αποδέχτηκαν ότι χάρη στα 14 τερπένια που περιέχει είναι αποτελεσματικό ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες. Έχει γενικότερα αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδης, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, ενώ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων τόσο του σώματος όσο και του προσώπου. Είναι μόνο για εξωτερική χρήση και δεν το καταπίνουμε γιατί είναι δηλητήριο. Πρέπει πάντα να τηρούμε την σωστή δοσολογία χρήσης για να μην επιφέρει ερεθισμό του δέρματος. Δεν χρησιμοποιείται σε άτομα με αλλεργίες και σε γυναίκες που κυοφορούν.

To Tea Tree μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ποδολογία, στις παθήσεις κυρίως των άκρων του  ποδιού. Ο ποδολόγος είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας με άρτιο γνωστικό επίπεδο, που είναι ικανός να διαγνώσει και αν αντιμετωπίσει ποικίλες παθήσεις και βλάβες νυχιών και δέρματος. Σε ένα ποδολογικό κέντρο, ο ποδολόγος μπορεί να εφαρμόσει Tea Tree σε ασθενή που έχει το «πόδι του αθλητή», όπως ονομάζεται, που δεν είναι πάθηση και δεν αφορά μόνο τους αθλητές. Είναι μια πολύ κοινή μυκητίαση που γενικά παρουσιάζεται ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών και είναι πολύ μεταδοτική. Το Tea Tree θα χρησιμοποιηθεί σε ονυχομυκητίαση για προληπτικούς λόγους. Επίσης μπορεί να καταπολεμήσει προβλήματα όπως ακμή πιτυρίδα, ψείρες,  κολπίτιδα, τσιμπήματα εντόμων, ερεθισμό από piercing.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:
• Απαγορεύεται να το καταπιείτε, γιατί είναι δηλητηριώδες.
• Εφόσον τηρούνται οι κανόνες χρήσης του, συνήθως δεν προκαλεί ερεθισμούς, αλλεργίες και άλλες παρενέργειες. Πριν όμως το εφαρμόσετε για πρώτη φορά για θεραπευτική χρήση, διαλύστε μία σταγόνα σε λίγο λάδι (σιτέλαιο, αμυγδαλέλαιο κ.ά.), σε κρέμα ή σε χυμό αλόης και βάλτε το δοκιμαστικά στο εσωτερικό του καρπού σας, για να ελέγξετε τυχόν αντιδράσεις.
• Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε πάνω σε ανοιχτές πληγές, ούτε αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε.
• Μην το περιλάβετε σε εντομοαπωθητικά μείγματα για το τρίχωμα των ζώων, γιατί, αν το γλείψουν, είναι τοξικό και μπορεί να τους προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
• Φυλάξτε το σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι, σε σκοτεινό μέρος.

 

Previous ArticleNext Article