ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Ομορφιά

Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της καλέντουλας

Γράφει η Δώρα Τζανή

Πανέμορφες μαργαρίτες κοσμούν το λιβάδι…

Μια γλάστρα στον κήπο στολίδι σωστό…

Την μαδάς για να δεις αν σ’ αγαπά…

 

Μην ξεγελιέσαι, δεν θα μιλήσουμε για την μαργαρίτα. Εξωτερικά μπορεί να μοιάζει πολύ όμως πρόκειται για ένα άλλο εξίσου όμορφο αλλά και ιδιαίτερα θαυματουργό φυτό.  Το όνομά του…

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ

Τα άνθη της είναι έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί και η περίοδος ανθοφορίας της είναι πολύ μεγάλη καθώς διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Αναπτύσσεται κυρίως σε χαμηλότερα υψόμετρα και τη συναντάμε σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόμων. Το όνομα «Καλέντουλα» προέρχεται από την λατινική λέξη Kalendae που σημαίνει πρώτη μέρα του μήνα, πιθανώς γιατί η καλέντουλα ανθίζει τις πρώτες μέρες των περισσότερων μηνών του χρόνου. Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς. Τα άνθη της περιέχουν πλήθος ευεργετικών συστατικών όπως αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, ασβέστιο, καροτένιο, σαπωνίνες και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.

Καλλυντική Χρήση

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών με βάση την καλέντουλα, κρέμες, λάδια, αντηλιακά, μαλακτικά κτλ. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα άνθη της λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την καταπολέμηση της ακμής, της κυτταρίτιδας, των κιρσών, της φλεβίτιδας, των αιμορροΐδων των εκζεμάτων. Το λάδι της είναι ιδανικό έλαιο για μασάζ ενώ μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιείται στο δέρμα του μωρού για ερεθίσματα από τις πάνες. Αποτελεί ιδανική επιλογή ως πρώτη βοήθεια σε ελαφρά εγκαύματα και ως καταπραϋντικό έπειτα από αποτρίχωση. Το πυρίτιο βοηθά τον οργανισμό να απορροφά πιο αποτελεσματικά το ασβέστιο κάτι που ισοδυναμεί με πιο γερά δόντια, οστά και μαλλιά. Ενδείκνυται επίσης για τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Κάνοντας μια αναδρομή σε παλιά ιστορικά κείμενα διαπιστώνουμε πως τα λουλούδια της καλέντουλας χρησιμοποιούνταν από πολλούς θεραπευτές ανά τους αιώνες για την θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής. Τα άνθη της έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για την μείωση των φλεγμονών, τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών και τις αντισηπτικές τους ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ευνοεί την έκκριση χολής. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά σαν τσαι συνεισφέρει στην αντιμετώπιση φλεγμονών του στομάχου ή την θεραπεία της ουλίτιδας, στις φλεγμονές στο στόμα, στον πονόδοντο.

Αλοιφή καλέντουλας για σκασμένα χέρια, φτέρνες και αγκώνες

Υλικά

  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 10 γραμμάρια κερί μέλισσας
  • 1 χούφτα άνθη καλέντουλας

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το κερί σε μπεν μαρι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα ρίχνουμε και τα άνθη της καλέντουλας και τα αφήνουμε για δύο λεπτά. Σουρώνουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά γιατί όσο κρυώνει θ’ αρχίσει να πήζει. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Διατηρείται σε δροσερό μέρος για ένα χρόνο

Προϊόντα καλέντουλας μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Previous ArticleNext Article