Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΠΟΟ) και είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την στοματική υγεία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας ξεκίνησε το 2007 και αρχικά γιορτάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της ΠΟΟ, δρ. Charles Godon. Ωστόσο, η εκστρατεία δεν ενεργοποιήθηκε πλήρως μέχρι το 2013 και την αλλαγή της ημερομηνίας στις 20 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η σύγκρουση με το Διεθνές Οδοντιατρικό Συνέδριο της ΠΟΟ πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο.
Η νέα ημερομηνία για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας επιλέχθηκε ώστε να αντικατοπτρίζει ότι:
- Οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν συνολικά 20 φυσικά δόντια στο τέλος της ζωής τους για να θεωρηθούν υγιείς
- Τα παιδιά πρέπει να έχουν 20 βρεφικά δόντια
- Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να έχουν συνολικά 32 δόντια και 0 οδοντικές κοιλότητες
- Εκπεφρασμένα σε αριθμητική βάση, αυτά μπορούν να αποτυπωθούν 20/3. Κατά συνέπεια… 20 Μαρτίου!
Πέντε συνήθειες που πρέπει να ακολουθείτε καθημερινά για να διατηρείτε τα δόντια σας υγιή
Η καλή υγεία του στόματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κακής αναπνοής, της φθοράς των δοντιών και της νόσου των ούλων, βοηθώντας σας να διατηρήσετε τα δόντια σας καθώς γερνάτε. Μάλιστα, ένα υγιές στόμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε κάποιες άλλες ασθένειες. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ένα ανθυγιεινό στόμα, ειδικά εάν έχετε ουλίτιδα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, κακώς ελεγχόμενο διαβήτη και πρόωρο τοκετό.
Δυσάρεστη αναπνοή
Η κακή αναπνοή είναι από τα πιο κοινά στοματικά προβλήματα. Εάν δεν βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας σε καθημερινή βάση, σωματίδια τροφίμων μπορούν να παραμείνουν στο στόμα σας, προωθώντας την ανάπτυξη βακτηρίων μεταξύ των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας. Αυτά είναι που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.
Λύση:
Τακτικό βούρτσισμα και στοματικό διάλυμα. Πρέπει όμως να ξέρετε, ότι αυτά δεν εξαλείφουν το υποκείμενο πρόβλημα. Απαιτείται και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για γενικό καθαρισμό.
Ευαίσθητα δόντια
Οι άνθρωποι με ευαίσθητα δόντια νιώθουν πόνους κάθε φορά που τρώνε ή πίνουν κάτι ζεστό, ή κάτι παγωμένο. Η ευαισθησία των δοντιών είναι συνήθως αποτέλεσμα φθαρμένου σμάλτου, ή εκτεθειμένων ριζών των δοντιών. Είναι μια κατάσταση που δεν υποχωρεί από μόνη της και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Λύση:
Επιλέξτε μια ειδική οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια και βουρτσίζετε τακτικά. Εάν το πρόβλημα παραμένει, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.
Πλάκα στα δόντια
Η πλάκα είναι μια απαλή, κολλώδης μεμβράνη που συσσωρεύεται στα δόντια σας και περιέχει εκατομμύρια βακτήρια. Τα βακτηρίδια στην πλάκα προκαλούν αποσύνθεση των δοντιών και ουλίτιδα, εάν δεν απομακρύνεται τακτικά με το βούρτσισμα. Αυτή η κολλώδης πλάκα καταστρέφει τα δόντια με δύο τρόπους. Πρώτον, τα σωματίδια τροφίμων, ειδικά τα σάκχαρα, κολλάνε σε αυτή. Η πλάκα χρησιμοποιεί αυτά τα σωματίδια τροφίμων για να αναπτύξει περισσότερα βακτήρια και να παράγει οξύ. Δεύτερον, η πλάκα συγκρατεί το οξύ στην επιφάνεια του δοντιού. Εάν δεν αφαιρεθεί, το οξύ τελικά θα πλήξει το σμάλτο, προκαλώντας μια κοιλότητα.
Λύση:
Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε την πλάκα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα. Όταν χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που επιτίθεται πλάκα, στην πραγματικότητα, καταπολεμάτε και τα μικρόβια που προκαλούν κοιλότητες.
Κοιλότητες
Η οδοντική πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη βακτηρίων. Παράγει οξέα, που, αργά ή γρήγορα, δημιουργούν κοιλότητες. Ακόμα και τα δόντια που έχουν ήδη σφραγίσματα, κινδυνεύουν. Η πλάκα μπορεί να δημιουργηθεί κάτω από το σφράγισμα και να προκαλέσει νέα αποσύνθεση του δοντιού.
Λύση:
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Εκείνος θα εντοπίσει τις κοιλότητες και θα σας συστήσει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.
Ευαίσθητα ούλα (αιμορραγία των ούλων)
Όταν δεν πλένετε το στόμα σας τακτικά, τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν πλάκα στα δόντια. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ούλων σας, με αποτέλεσμα να έχετε κόκκινα, πρησμένα ούλα που ματώνουν.
Λύση:
Για πολλούς ανθρώπους, η αιμορραγία των ούλων συμβαίνει κατά τη διάρκεια και μετά το βούρτσισμα. Ίσως να αισθάνεστε ότι αν βουρτσίζετε σκληρότερα θα αφαιρέσετε περισσότερα τρόφιμα και βακτήρια, αλλά ένα απαλό βούρτσισμα είναι το μόνο που χρειάζεται. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα στοματικής φροντίδας και να επιλέξετε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα. Όταν βουρτσίζετε πολύ σκληρά, μπορεί να φθαρεί το σμάλτο των δοντιών και να βλάψει επίσης τα ούλα. Επιπλέον, το έντονο βούρτσισμα είναι η βασική αιτία για τα ευαίσθητα δόντια. Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να γίνεται με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
Πηγή: http://www.iatropedia.gr/ygeia