ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Ιατρική αποκατάσταση ορθοπαιδικών παθήσεων

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Επιστημονική Υπεύθυνη Κ.Α.Α. «Κεντάυρου» και ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη σύγχρονη εποχή συχνά ασθενείς προσφεύγουν σε χειρουργική αποκατάσταση εκφυλιστικών παθήσεων ισχίου ή γόνατος λόγω οστεοαρθρίτιδας. Επιπρόσθετα, συνήθεις είναι μείζουσες χειρουργικές επεμβάσεις μετά από κατάγματα, ακρωτηριασμούς ή επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης: σπονδυλοδεσία, πεταλεκτομή. Στις περιπτώσεις αυτές είναι άκρως βοηθητική η μετεγχειρητική κλειστή νοσηλεία του ασθενούς σε κέντρο αποκατάστασης, η οποία στην Ελλάδα δικαιολογείται από τον ΕΟΠΥΥ.

Στόχος της μετεγχειρητικής παρακολούθησης σε ένα σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης, όπως είναι “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”, είναι η άμεση και η ασφαλής κινητοποίηση υπό συνεχή ιατρική επίβλεψη. Ελέγχεται καθημερινά το χειρουργικό τραύμα. Ο ασθενής προφυλλάσσεται από λοιμώξεις αναπνευστικού/ ουροποιητικού. Λαμβάνεται υπόψη η συννοσηρότητα του ασθενούς από αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Δίνεται έμφαση στη διαχείριση του άλγους και του οιδήματος του χειρουργημένου άκρου, με ειδικές τεχνικές, όπως λεμφική μάλαξη. Είναι δυνατό και οι γειτονικές αρθρώσεις του γόνατος ή του ισχίου να εμφανίζουν επίσης πόνο. Η προσθήκη πρόσθετου μέλους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και προετοιμασία. Επομένως, είναι απαραίτητο ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης και σε επικοινωνία με το χειρουργό, να διαμορφώνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης διαφορετικό για κάθε ασθενή βασισμένο σε διεθνή, αναγνωρισμένα, θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Στο πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψη και οι προτιμήσεις του ασθενούς, οι ανάγκες του, η καθημερινότητά του , ο προηγούμενος τρόπος ζωής και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του προεγχειρητικά. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού η παρακολούθηση από φυσίατρο ξεκινάει προεγχειρητικά σε προγραμματισμένες επεμβάσεις, και στοχεύει στην ενδυνάμωση της περιοχής που πρόκειται να χειρουργηθεί, ώστε να υπάρχει ικανοποιητική μυική μάζα και βελτίωση της αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Η παρακολούθηση του ασθενούς σε ένα κέντρο αποκατάστασης από ομάδα ειδικών περιλαμβάνει την άμεση κινητοποίηση και την ενδυνάμωση μυικών ομάδων που έχουν τραυματισθεί στην περιοχή του χειρουργείου ή έχουν αδυνατίσει λόγω μειωμένης κινητοποίησης προεγχειρητικά λόγω άλγους. Δίνονται αναλυτικά οδηγίες για τη στάση σε κρεβάτι, σε καθιστή θέση και κατά την κινητοποίηση, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφύλαξεις ανάλογα με το είδος επέμβασης. Όπου κρίνεται απαραίτητη, προτείνεται χρήση ορθοπαιδικών βοηθημάτων,

Βοηθητική είναι η διαιτολογική και η ψυχολογική υποστήριξη υπό τη συνεχή επίβλεψη και τις οδηγίες του φυσιάτρου. Κάποιες φορές στο θεραπευτικό πρόγραμμα εντάσσεται και εργοθεραπεία, όταν απαιτείται εκπαίδευση μεταφορών, βελτίωση λειτουργικότητας και λεπτών δεξιοτήτων, αυτοεξυπηρέτησης.

Μετά την κοπή ραμμάτων και τη σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος συστήνεται έναρξη υδροθεραπείας. Η άνωση και η άσκηση σε θεραπευτική πισίνα υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου θεραπευτή επιτρέπει ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, βελτίωση καρδιαγγειακού fitness, μυοχάλαση, αυξάνει το αίσθημα ευεξίας και την αναλγησία. Εντός του νερού, ο ασθενής δύναται να φορτίσει αρθρώσεις με ασφάλεια, ακόμη κι όταν εκτός νερού υπάρχουν περιορισμοί.

Οι ασθενείς μετά τη σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος και την επίτευξη της δυνατότητας να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται με ασφάλεια εντός οικίας, δύναται να συνεχίσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης και αποθεραπείας ως εξωτερικοί. Δηλαδή να προσέρχονται στο κέντρο αποκατάστασης για τη θεραπεία και κατόπιν να επιστρέφουν στο χώρο τους.

Πιο ήπιες παθήσεις, όπως χειρουργικές επεμβάσεις ωμικής ζώνης, αθλητικές κακώσεις, ρήξη μηνίσκου, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, αποφυσιίτιδα αχίλλειου τένοντα, οστεοπόρωση, σκολίωση αντιμετωπίζονται στο τμήμα ανοιχτής νοσηλείας υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων.

Στόχος του φυσιάτρου και της ομάδας αποκατάστασης είναι η επίτευξη της μέγιστης λειτουργικότητας του ασθενούς, ώστε να επανέλθει σε καθημερινή δραστηριότητα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, με ασφάλεια σε συνεννόηση και συνεργασία με το θεράποντα χειρουργό.

Previous ArticleNext Article