ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Πρόσωπο

Ύπνος ομορφιάς: όσα πρέπει να ξέρεις

Η «άρρηκτη» σχέση του ύπνου με την ομορφιά δεν είναι μύθος, ενώ είναι επίσης αδιάψευστο το γεγονός ότι ο ύπνος αμβλύνει την εμφάνιση των ρυτίδων που δημιουργούνται στο πρόσωπο και το λαιμό.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πτώση που καταγράφεται στη θερμοκρασία του σώματος και στη μετατόπιση που παρατηρείται αναφορικά με τη θέση του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ενόψει της ώρας του ύπνου -περίπου κατά μισό βαθμό-, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, το κυκλοφορικό σύστημα αυξάνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα. Σε αυτό το φαινόμενο αποδίδεται συχνά ο λόγος που τα μάγουλα κοκκινίζουν συχνά τη νύχτα.

Πώς ακριβώς ερμηνεύεται ο όρος «λαμπερό δέρμα»; Σε γενικές γραμμές μεταφράζεται στο γεγονός ότι η απόχρωση του δέρματος μετακινείται πιο κοντά στο χρώμα του αίματος. Με τον ίδιο τρόπο που ένα καλοριφέρ στο σπίτι μεταφέρει καυτό υγρό σε όλη την επιφάνεια για την παραγωγή θερμότητας, παρομοίως το κυκλοφορικό σύστημα μεταφέρει ζεστό αίμα με αποτέλεσμα η υφή του χρώματος να μεταβάλλεται, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό το λόγο το δέρμα ορισμένων εμφανίζεται πιο λαμπερό πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στο πρώιμο στάδιο του κύκλου του ύπνου, οι άνθρωποι παρουσιάζουν μία χαρακτηριστική ανάπτυξη ορμονών συντριπτικών διαστάσεων. Αυτή η περίοδος του βαθέως ύπνου συμβάλλει σε αυτό που αποκαλείται «ύπνος ομορφιάς», καθώς η έκκριση ορμονών συνδράμει στην αποκατάσταση και αναδόμηση των ιστών του σώματος, όπως των μυών και των οστών. Πολλοί από τους ιστούς του σώματος παρουσιάζουν επίσης ενισχυμένη παραγωγή κυττάρων και βραδύτερη διαλυτότητα πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου. Μάλιστα, ο βαθύς ύπνος είναι ένας αληθινός «ύπνος ομορφιάς».

Υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα κύτταρα του δέρματος αναπλάθονται σε ταχύτερο ρυθμό τη νύχτα σε σχέση με την ημέρα. Η κυτταρική διαίρεση συντελείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά φτάνει στο απόγειο της περίπου στις 2 τα μεσάνυχτα. Αυτό κυριολεκτικά συνεπάγεται αναδόμηση και αναζωογόνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κυτταρική διαίρεση κορυφώνεται ακόμη και αν μείνετε ξάγρυπνοι τη νύχτα, χωρίς να πραγματοποιείται η «έκρηξη» στην ανάπτυξη των ορμονών. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος δεν λαμβάνει τον «ύπνο ομορφιάς»; Η ηχηρή απάντηση είναι πως το ποσοστό λίπους του σώματος και ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων δεν άπτεται μόνο της αϋπνίας αλλά και της φτωχής ποιότητας του ύπνου.

Previous ArticleNext Article