ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Λάρισα

Τι είναι θρομβοφιλία;

Dr Γιώργος Στ. Καραμαρίας MD PhD

Αιματολόγος

Υπεύθυνος Αιματολογικού  τμήματος, ιατρείου Θρομβοφιλίας & εξωτερικού ιατρείου ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ;

Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αυξημένη τάση για φλεβική κυρίως θρομβοεμβολή, ως συνέπεια εργαστηριακής διαταραχής, τις περισσότερες φορές στο σύστημα της πήξης.
Είναι γνωστό ότι ως «θρομβοφιλία» ( θρόμβος + φιλία ) ορίζεται η διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη τάση για θρόμβωση από επίκτητα ή κληρονομικά αίτια, τα οποία αφορούν μεταβολές του αιμοστατικού ή ινωδολυτικού μηχανισμού. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1965 από τον Egeberg, για να περιγράψει οικογένεια με τάση για θρόμβωση που αργότερα αποδείχθηκε ότι είχαν έλλειψη αντιθρομβίνης. Από τότε μέχρι σήμερα με την ανάπτυξη της βιοχημείας και της μοριακής βιολογίας, συνεχώς προστίθενται νέοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για θρομβοφιλική διάθεση.
Η κύηση αποτελεί εκ προοιμίου προθρομβωτική κατάσταση λόγω αύξησης των επιπέδων αρκετών παραγόντων πήξης, ελάττωσης των επιπέδων ορισμένων ανασταλτών αυτής καθώς και της αγγειοδιασταλτικής δράσης των οιστρογόνων. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος συμμετέχει στη νοσηρότητα των εγκύων γυναικών, ενώ η πνευμονική εμβολή αποτελεί την πρώτη αιτία μητρικού θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
Η θρομβοφιλία έχει επίσης συσχετισθεί με μαιευτικές επιπλοκές και πτωχή έκβαση της κύησης (εμβρυϊκό θάνατο, προεκλαμψία, αποκόλληση πλακούντα, ενδομήτρια καθυστέρηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης), καθώς η θρόμβωση στην πλακουντιακή κυκλοφορία θεωρείται ο υποκείμενος παθογενετικός μηχανισμός των παραπάνω διαταραχών. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που στηρίζουν αυτή τη συσχέτιση, με εξαίρεση την ύπαρξη αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων.
Οι θρομβοφιλικές διαταραχές μπορεί να είναι κληρονομικές ή επίκτητες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ;

Ιατρείο Θρομβοφιλίας

Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο και πρωτοποριακό ιατρείο για τον ασθενή που έχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων ή επιπλοκών κύησης αλλά και για τις απόλυτα υγιείς γυναίκες που ανησυχούν για τους κινδύνους από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Με εξειδίκευση στο αντικείμενο, ο στόχος μας είναι ο έγκυρος έλεγχος σε αξιόπιστο εργαστήριο με το λιγότερο δυνατό κόστος, η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, εφόσον χρειάζεται, αλλά και η τεκμηριωμένη ενημέρωση των ασθενών.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει το Ιατρείο Θρομβοφιλίας και Θρόμβωσης?
Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες του Ιατρείου είναι χρήσιμες στις ακόλουθες καταστάσεις:
• Οξεία αντιμετώπιση των θρομβώσεων
• Εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής μιας θρόμβωσης και απόφαση για χορήγηση χρόνιας θεραπείας
• Παρακολούθηση και ρύθμιση χρόνιας αντιπηκτικής αγωγής
• Εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης θρόμβωσης σε άτομα με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό
• Εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης θρόμβωσης από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
• Έλεγχος αιτίων επιπλοκών της εγκυμοσύνης (επαναλαμβανόμενες αποβολές, προεκλαμψία, σύνδρομα ανεπάρκειας του πλακούντα κλπ).

Στο Ιατρείο Θρομβοφιλίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;
• Ο ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα με βάση το αναλυτικό του ιστορικό.
• Ο έλεγχος θρομβοφιλίας, εφόσον κριθεί απαραίτητος, γίνεται σε επιλεγμένο, απόλυτα αξιόπιστο, εργαστήριο και περιορίζεται μόνο στις εξετάσεις εκείνες που, βάσει διεθνών βιβλιογραφικών δεδομένων, επηρεάζουν τις θεραπευτικές αποφάσεις.
• Τα αποτελέσματα εκτιμούνται σε συσχετισμό με το ατομικό ιστορικό και θα λαμβάνονται θεραπευτικές αποφάσεις με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
• Κάθε αποτέλεσμα θα εξηγείται αναλυτικά, καθώς και η σημασία του για την υγεία του ασθενούς.
• Η θεραπεία θα επιλέγεται σε συμφωνία με τις ανάγκες του.
• Στον ασθενή θα παραδίδεται από τον Ιατρό του, ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την εξέτασή του, όπου απαιτείται.

Previous ArticleNext Article