Τα δύο σενάρια των εκλογών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί το επόμενο διάστημα μπροστά στο δίλημμα για το χρόνο των εκλογών. Μπορεί ακόμη και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή να έλεγε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για να προσφύγει στις κάλπες. Το πρώτο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια (δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές) και μετά να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Θα έχει προηγηθεί μία προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταπείσει τον Π. Καμμένο για τη στάση που θα κρατήσει κατά την ψηφοφορία, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν υπάρξει συζητήσεις και διαβουλεύσεις για την εξασφάλιση … εφεδρειών στη Βουλή, κάτι που το λένε ανοιχτά υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον δεν βρεθεί η πλειοψηφία στη Βουλή , τότε είναι πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές έως το Μάρτιο. Το δεύτερο σενάριο, θέλει το Μαξίμου να σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια, δηλαδή το Φθινόπωρο, ώστε να πάρει το λόγο ο ελληνικός λαός και να επιλέξει τη σύνθεση του κοινοβουλίου που θα αποφασίσει αν θα κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.

Η συνέντευξη Ζάεφ

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, αναφέρθηκε στις ημερομηνίες του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Για το ερώτημα που θα τεθεί απάντησε: «Ίσως το ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”». Γιατί αυτό είναι το θέμα. Πιστεύω, ότι οι πολίτες θα είναι απόλυτα θετικοί».

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας

«Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες» ανέφερε ο κ. Ζάεφ. Γι’ αυτό λέμε, συνέχισε,  για τις 15 Ιανουαρίου. «Με το επιτυχές δημοψήφισμα είμαι πεπεισμένος ότι όλοι στο Κοινοβούλιο θα ακούσουν αυτό που ο λαός θα πει στο δημοψήφισμα και ανάλογα θα ψηφίσουν. Αυτό σήμερα λαμβάνουμε ως μήνυμα, ακόμα και από τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση. Το ίδιο και η αντιπολίτευση. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό είναι Δημοκρατία, αλλά μετά το δημοψήφισμα ακολουθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Αναμένουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία που υπογράψαμε και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση του πρωτοκόλλου για ένταξη στο ΝΑΤΟ». Ερωτηματικό είναι πάντως, αν ο κ. Ζάεφ μιλώντας για κύρωση στις 15 Ιανουαρίου αναφέρεται σε νέα κύρωση ή στην ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών.

in.gr