ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ, Σκόπελος

Κωστής Λεμονής: Ο Σκοπελίτης που έφτιαξε τη δική του μπύρα

Κωστής Λεμονής, ετών 30, κατάγομαι από το όμορφο νησί μας και δραστηριοποιείτε στο χωρο της εστίασης εδώ στο νησί τα τελευταία 5 χρόνια.

Πως ξεκίνησε η ιδέα να φτιάξετε τη δική σας μπύρα;

Από την οικοζυθοποίηση. Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή λίγο νωρίτερα επισκέφτηκα το πρώτο μου Μικροζυθοποιειο στην Αθήνα, το Αθήναιο και αυτό στάθηκε η αφορμή για την ενασχόληση μου με τη ζυθοποίηση. Την επόμενη μέρα κιόλας πήγαμε σε ένα κατάστημα με ήδη ζυθοποίησης  και αγοράσαμε έναν βασικό εξοπλισμό πήρα τον πρώτο κάδο ζύμωσης και ένα κιτ από Dry Stout και γύρισα Σκόπελο για να τα ρίξω στο κατσαρολάκι. Μετά από 25-30 παραγωγές στο σπίτι είπαμε να το κάνουμε πιο επαγγελματικά και ήρθα σε επαφή με κάποια μικροζυθοποιεία και κατέληξα στο Βόλο στον Γιάννη Ρηγανεζη και πήγα εκεί και ξεκινήσαμε τη παραγωγή μας.

Οι συνταγές είναι δική σου έμπνευσης;

Ναι κατόπιν πειραματισμού στο σπίτι κατέληξα σε 4 συνταγές που πρωτίστως είναι ήδη και στυλ μπύρας που εγώ αρέσκομαι να πίνω και κατέληξα σε αυτά.

Πως προέκυψε το όνομα της Σπείρας;

Εν γένει στη ζωή μου επιδιώκω να εμπνέομαι από οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου, να μετατρέπω σε ιδέα οποιοδήποτε ερέθισμα λαμβάνω καθημερινά. Έτσι λοιπόν, περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πέρυσι τέτοια εποχή, συνάντησα πίσω από τη Ροτόντα ένα μικρό καφενείο με το όνομα ΣΠΕΙΡΑ και είπα πως εδώ είμαστε

Ξεκίνησες μόνος σου αυτό το εγχείρημα;

Ναι εντελώς, αν και η αλήθεια είναι ότι με ενδιέφερε να το ξεκινήσω παρέα με κάποιον άλλο γιατί είναι πολλές οι ανάγκες όταν ξεκινάς ένα τέτοιο βήμα και όταν βρέθηκε κάποιος που τον ενδιέφερε είχα ήδη ξεκινήσει το εγχείρημα και δεν υπήρχε λόγος πλέον.

Που μπορούμε να βρούμε την Σπείρα;

Στην Σκόπελο σε καφέ μπαρ εστιατόρια περίπου 20 στον αριθμό και επίσης στην Αλόννησο και σε μια μπυραρία στο Βόλο και προχωράμε σιγά και σταθερά.

Ποια είναι τα είδη μπύρας που παράγεις;

Η ΣΠΕΙΡΑ βγαίνει στην αγορά εξαρχής με τέσσερα διαφορετικά κι αγαπημένα στυλ. Στη βάση της γκάμας συναντάμε τη γήινη και φιλική ΣΠΕΙΡΑ Golden Ale, διακριτικά ανθικη χωρίς εξάρσεις και με μακρά βυνωδη επιγευση, η οποία καλείται να αναλάβει την ομαλη μετάβαση του καταναλωτή από τις ευρείας παραγωγης lager στις υψηλής ποιότητας ale. Στη συνέχεια συναντάμε τη ΣΠΕΙΡΑ IPA, ένα κεχριμπαρένιο διαμαντάκι με ελαφρώς ανεβασμένο αλκοολικό βαθμό, στο οποίο προσθέσαμε γενναίες ποσότητες τριών λυκίσκων, με αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό αρωματικό μπουκέτο τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Κατόπιν βρίσκουμε τη ΣΠΕΙΡΑ Weiss, μια αληθινή σταρομπυρα, με τους ξεχειλισμενους εστέρες να δίνουν εκείνο το χαρακτηριστικό άρωμα μπανάνας και γαρυφαλλου που χαρακτηρίζει τις γνήσιες γερμανικές Weiss. Τελος, το γευστικό ταξίδι έρχεται να ολοκληρώσει η ΣΠΕΙΡΑ Dry Stout, μια καταμαυρη Stout στην οποία δεν τσιγκουνευτηκαμε το καβουρδισμενο κριθάρι, με αμεσο αποτέλεσμα τον περαν του δεόντως έντονο χαρακτήρα φρεσκοκαβουρδισμενου καφέ και bitter σοκολάτας. Ενδιαφέρον έχει να σημειώσω τελος, πως όλες οι μπύρες μας, από τη στιγμή της εμφιάλωσης και μετά, διατηρούνται σε ψυκτικό θάλαμο ώστε νά διαφυλάσσεται στο έπακρο η ποιότητα και ο χαρακτήρας τους.

Που ονειρεύεστε να φτάσει η μπύρα σας;

 

Η Σπείρα θα ήθελα να φτάσει παντού, θέλω όμως να φτάσω εκεί βήμα βήμα ώστε να φτάσω σωστά.  Τα άμεσα σχέδια της ΣΠΕΙΡΑΣ είναι τόσο η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της αγοράς της Σκοπέλου αρχικά, όσο και η εκπαίδευση του αγοραστικού κοινού του νησιού καθώς και των επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον κι από τα γειτονικά νησιά, δηλαδή τη Σκιάθο και την Αλόννησο. Από κει και πέρα, στο όραμα για τη ΣΠΕΙΡΑ σας το λέω ευθέως πως δεν βάζουμε ταβάνι! Το χειμώνα στόχος μας είναι να μπορείτε να μας βρείτε σε πολλά μαγαζιά της Αθήνας αλλά και της επαρχίας. Εδώ να επισημάνω πως την εμπορική διάθεση της ΣΠΕΙΡΑΣ θα την έχουμε αποκλειστικά εμείς, προτίστως διότι θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή με όλα τα καταστήματα που θα δουλεύουν τις μπύρες μας και όχι μόνο. Επίσης πολύ πιθανόν να μας δείτε και στη Ζυθογνωσια 2018 τον Οκτώβρη.

Previous ArticleNext Article