ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Οι διακοπές είναι ευεργετικές για την υγεία μας

Οι διακοπές είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ανάπαυλα μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Τα οφέλη των διακοπών στην ψυχική και σωματική υγεία μας είναι πολλά και σημαντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Γι’ αυτό, οφείλουμε να τις απολαμβάνουμε.

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες oι οποίοι επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές, είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων – θνησιμότητας, και αντίστοιχα οι γυναίκες, που δεν απολάμβαναν καλοκαιρινό διάλειμμα εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες στον ύπνο.

Συμπεράσματα των ερευνών:

Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για όλους, γιατί: α) βελτιώνονται τα συμπτώματα ψυχικής νόσου. β) βελτιώνεται η διάθεση και μειώνονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης. γ) τονώνονται οι νοητικές λειτουργίες της συγκέντρωσης και της προσοχής.

Γενικότερα οι διακοπές: 

  • Μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη), με αποτέλεσμα να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.
  • Αμβλύνεται ο σωματικός πόνος (ημικρανίες, πονοκέφαλοι-αυχενικό σύνδρομο) που σχετίζεται με το στρες, όπως επίσης και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
  • Τονώνονται νοητικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή) μέσα από την κοινωνική συναναστροφή και καινούργια ερεθίσματα, όπως όταν πάμε σε ένα καινούριο προορισμό, ή διαβάζοντας ένα βιβλίο.
  • Παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για κίνηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης: περπάτημα στη θάλασσα, κολύμπι, χορός.
  • Βελτιώνεται η διάθεση με την απουσία των «πρέπει» της καθημερινότητας και με την επαφή με τις επιθυμίες μας (συναναστροφή μας με αγαπημένα πρόσωπα, η επαφή μας με τη φύση, η δυνατότητα να ακολουθήσουμε τους δικούς μας προσωπικούς ρυθμούς και να ασχοληθούμε κυρίως με όσα μας αρέσουν).
  • Προλαμβάνουν την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out), ειδικά σε όσους ασχολούνται με επαγγέλματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς.
  • Μας κάνουν πιο παραγωγικούς (περισσότερες ιδέες μας έρχονται στο νου όταν είμαστε εκτός δουλειάς).

Κι όσοι δεν μπορούν να φύγουν για διακοπές;

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι για διάφορους λόγους (π.χ. επαγγελματικούς, οικονομικούς κ.λπ.) δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν για διακοπές, με την έννοια που τις ορίζουν οι περισσότεροι, δηλαδή σε ένα διαφορετικό μέρος, για αρκετές μέρες. Σε αυτούς συνιστάται:

  • να εντάξουν στην καθημερινότητά τους μικρές διακοπές-«διαλείμματα» με τη μορφή δραστηριοτήτων που τους ευχαριστούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους (μία βόλτα κοντά στη θάλασσα, ποδηλασία, επισκέψεις και έξοδοι με φίλους, μικρές εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς κ.ά.)

Οι ειδικοί τονίζουν και συμβουλεύουν:

  1. Οι διακοπές πρέπει να είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής του καθενός. Στις διακοπές αρκεί να είμαστε σε  χαλαρή διάθεση.
  2. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε και κατά τη διάρκεια της χρονιάς να περνάμε όμορφα και να επιδιώκουμε μικρές διακοπές-αποδράσεις από την καθημερινότητα, ώστε να μην καταλήγουμε να υπερεπενδύουμε αποκλειστικά στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article