top, Ειδήσεις, Κόσμος

Τραγωδία στην Ιταλία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με υπουργό της Ιταλικής κυβέρνησης, από την κατάρρευση της γέφυρας Morandi, έξω από τη Γένοβα, στον αυτοκινητόδρομο Α 10, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους όσων μιλούσαν για δεκάδες νεκρούς.

Λίγο νωρίτερα, η Rai, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης καταπλακώθηκαν δέκα αυτοκίνητα και πέντε φορτηγά.

Η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς, με τον υπουργό Μεταφορών να κάνει λόγο για «μια τεράστια τραγωδία».

Σωστικά συνεργεία, αποτελούμενα από καραμπινιέρι, αστυνομικούς, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Η ιταλική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών δημοσίευσε στο προφίλ της στο twitter φωτογραφία που δείχνει ένα φορτηγό να είναι λίγο πριν το σημείο που κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι.

Ιταλική ιστοσελίδα δημοσίευσε βίντεο από ελικόπτερο που δείχνει από ψηλά την εικόνα της γέφυρας μετά την κατάρρευση. Ορισμένα αυτοκίνητα βρίσκονται στο τμήμα του οδοστρώματος που απέμεινε.

Το 1967 τα εγκαίνια της γέφυρας

Η γέφυρα Μοράντι χτίστηκε το 1965 και εγκαινιάστηκε το 1967. Έχει ύψος 90 μέτρων και μήκος 1 χιλιόμετρο. Το 2016 έγιναν έργα ανακατασκευής.

Μέχρι στιγμής άγνωστα παραμένουν τα αίτια της κατάρρευσης. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αιτία της κατάρρευσης ενδέχεται να είναι η ισχυρή νεροποντή που έπληξε την περιοχή, ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους υποθέσεις.

Το χρόνο κατασκευής της, η γέφυρα θεωρούνταν κόσμημα για τους Ιταλούς, καθώς είχε χτιστεί με νέες τεχνικές.

Στη Γένοβα μεταβαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Στη Γένοβα αναμένεται να μεταβεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο, στο σημείο της κατάρρευσης θα βρεθεί ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.

«Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, που έκανε λόγο για «τεράστια τραγωδία».

Καταπλακώθηκαν οδηγοί

Η κατάρρευση της αερογέφυρας προκάλεσε την υποχώρηση της ασφάλτου σε μήκος 150-200 μέτρων. Όσοι οδηγοί περνούσαν από κάτω καταπλακώθηκαν, ενώ όσοι ήταν πάνω στην γέφυρα βρέθηκαν στο κενό.

Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε πριν από λίγο ότι επιβεβαιώνεται πως από την κατάρρευση υπάρχουν νεκροί.

Τη στιγμή της κατάρρευσης κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος ακούγεται στο βίντεο να φωνάζει «ω Θεέ μου, ω Θεέ μου». Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την ώρα της κατάρρευσης στη γέφυρα βρίσκονταν αρκετά οχήματα.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Η αερογέφυρα κόπηκε στα δύο

Η αστυνομία  δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο twitter φωτογραφία από την αερογέφυρα, που κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο κατά μήκος του δρόμου και κόπηκε στα δύο.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, κάτω από τα συντρίμμια «υπάρχουν αυτοκίνητα και άνθρωποι», ενώ ο δρόμος έχει καταρρεύσει σε μήκος 100 μέτρων. Σύμφωνα με τη Rai, δεκάδες αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια με τους οδηγούς τους, ενώ δεν αποκλείεται τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή να υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γέφυρα Μοράντι στο σημείο της κατάρρευσής της είχε ύψος 50 μέτρων με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν θύματα. Ενδεικτική η δήλωση του Ιταλού υπουργού Μεταφορών ότι μοιάζει για μια «τεράστια τραγωδία».

Στο σημείο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας με τους διασώστες να προσπαθίσουν να εντοπίσουν επιζόντες μέσα στα συντρίμμια.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρέχει, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article