Η στρατηγική που χαράχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου φέρει τη σφραγίδα συγκεκριμένων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του γραφείου τύπου, Θανάσης Καρτερός και ο διευθυντής της Αυγής και πρώην στέλεχος στο Μαξίμου. Επαναφορά του διχαστικού και άκρως εμφυλιοπολεμικού συνθήματος «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» σηματοδότησε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη. Η στρατηγική που χαράχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου φέρει τη σφραγίδα συγκεκριμένων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του γραφείου τύπου, Θανάσης Καρτερός και ο διευθυντής της Αυγής και πρώην στέλεχος στο Μαξίμου, Αγγελος Τσέκερης. Η θεωρία του μίσους διαχέεται σε συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος ή της κυβέρνησης, όπως π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης ο οποίος μόλις προχθές επιτέθηκε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε στους αντιπάλους «της προοδευτικής αναγέννησης της Ελλάδας», τους «πρωθιερείς της διαπλοκής και της χρεοκοπίας (που) λυσσομανούν για την εκδικητική τους Παλινόρθωση». Πρόσθεσε ότι αρκετοί από αυτούς είναι «δηλωμένοι εχθροί της δημοκρατίας. Είναι διορισμένα τσιράκια του δικτάτορα Παπαδόπουλου, φανεροί εραστές της απολυταρχίας, συνοδοιπόροι εθνικοσοσιαλιστών».
Ερωτηθείς σε ποιους αναφέρεται η δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περί «πρωθιερέων της διαπλοκής και της χρεοκοπίας» και «διορισμένα τσιράκια του δικτάτορα Παπαδόπουλου», ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». απάντησε: «Υπάρχουν στους κόλπους της Δεξιάς, σε παραφυάδες της δεξιάς συντηρητικής παράταξης, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στη ΝΔ. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι. Δεν έχουν καν σημασία τα ονόματα διότι υπάρχουν οι άνθρωποι και κυρίως υπάρχουν οι ιδεολογίες και οι συμπεριφορές, οι οποίες όλο το παρελθόν τους, ως την είσοδό τους στη ΝΔ, ήταν μια συμπεριφορά, μια πολιτική στάση ακροδεξιού εφιάλτη και δυστυχώς η συντηρητική παράταξη, η ΝΔ […] έχει επιμολυνθεί από ένα μείγμα Λεπενισμού, Ορμπανισμού και όλο το εμφυλιοπολεμικό, το μετεμφυλιοπολεμικό και δικτατορικό παρελθόν της μεταπολεμικής Ελλάδας».
Η δήλωση αυτή ήρθε την ίδια περίπου χρονική στιγμή με τη δήλωση που έκανε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο προσκλητήριο για ευρύτερες συμμαχίες ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Το τέλος των μνημονίων αποτελεί, λοιπόν, και μια νέα αφετηρία για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, για μια προοδευτική συστράτευση, για να κλείσουμε τον δρόμο στην Ακροδεξιά και τη συντηρητική παλινόρθωση, για τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Αριστερά και Ακροδεξιά
Ούτε τυχαίες ήταν οι διαχωριστικές γραμμές που έβαλε ο Νίκος Παππάς, γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις που, όπως υποστηρίζει, εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δυνάμεις της συντήρησης. Ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ασταμάτητη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, συνταγματική αναθεώρηση. Αυτές τις μεγάλες τομές και τις προοδευτικές πολιτικές καλούνται οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να τις πραγματώσουν». Ακριβώς πάνω στη ρητορική του μίσους, στην επαναφορά του διχαστικού λόγου και στο «σκληρό ροκ» που επιχειρεί να χωρίσει στα δύο την Ελλάδα, κινείται και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με τίτλο: «Η Αριστερά μπορεί».
Κι άλλες τέτοιες δηλώσεις έγιναν. Για παράδειγμα:
Πάνος Ρήγας: Η διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της δεξιάς είναι αναγκαία και γι’ αυτό εργάζεται συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ράνια Σβίγγου: Σε αυτή τη νέα περίοδο θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν και να δούμε ποιοι θα στηρίξουν τις προοδευτικές πολιτικές και τις προοδευτικές δυνάμεις που τις υλοποιούν και ποιοι θα μείνουν προσκολλημένοι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Ν.Δ.
Δημήτρης Παπαδημούλης: Να αναζητήσουμε -κόντρα στο κύμα μίσους που εκπέμπει η αντιπολίτευση της ΝΔ- τους όρους μιας ευρύτερης εθνικής συνεννόησης για τη σύσταση ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου
Αυτή η γραμμή που έχει συμφωνηθεί φάνηκε στις πρωτοφανείς επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εκδοτικών ομίλων, ακόμη και στην απαγόρευση φωτογράφησης του διαγγέλματος του πρωθυπουργού σε φωτογράφους «μη αρεστούς» στην κυβέρνηση.
Και ξεδιπλώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος από τα «βοσκοτόπια» της Ιθάκης χάραξε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «εμείς και αυτοί».
Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε και όπως όλοι μαντεύουν θα είναι από τις πλέον πολωτικές των τελευταίων ετών. Ο Αλέξης Τσίπρας χτύπησε εκεί όπου θα κατευθυνθεί και όλη η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στους πολιτικούς αντιπάλους, κυρίως στη ΝΔ, στους τραπεζίτες όπως ο Παπαδήμος, ο Στουρνάρας κ.λπ. και φυσικά στα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Η ολομέτωπη επίθεση του πρωθυπουργού θα κλιμακώνεται με αναφορές στη διαπλοκή και με απειλές για δικαστικές έρευνες κατά πάντων. Αλλωστε, η ύπουλη διάταξη με την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να ελέγξει τους δικαστές που θα προαχθούν σε θέσεις ευθύνης, δείχνει ότι επιχειρείται ένα γενικότερο «καπέλωμα» της Δικαιοσύνης με σκοπό τον έλεγχο φακέλων που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγουν στο φως όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Η απόφαση για τη δημιουργία συνθηκών πολιτικού εμφυλίου πολέμου, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα χρειάζεται πολιτική και οικονομική ομαλότητα, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα δώσουν τη μάχη της επιβίωσης μέχρι τέλους. Και με όλα τα μέσα. Άλλωστε γνωρίζουν ότι μια δεινή ήττα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις όχι μόνο θα τους εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη αλλά και θα τους βάλει στο στόχαστρο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια.
Αγγελος Τσέκερης
in.gr