ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Λάρισα

Ελάχιστα παρεμβατική Χειρουργική Γόνατος και Ισχίου

Δρ.  Λαζαρίδης Π. Στέφανος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Email: slazarides@hotmail.com

Site: ortho-innovations.gr

Την τελευταία δεκαετία, τεράστια πρόοδος έχει συντελεστεί ως προς την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση  τεχνικών Ελάχιστα Παρεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery).

Η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας στη Χειρουργική ( Ρομποτική χειρουργική, χειρουργική με Laser, πλοήγηση με χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή / Navigation κτλ ) προσφέρει πλέον τη δυνατότητα να τελεστούν πολύπλοκες και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών.

Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου και του Γόνατος είναι πολύ συχνές παθήσεις, προσβάλλοντας το 50 % περίπου των ατόμων άνω των 65 ετών, ενώ δεν απουσιάζουν και από νεαρότερες ηλικίες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ανακούφισης από τον πόνο και ακόμη και επιβράδυνσης της πορείας της οστεοαρθρίτιδας στα αρχικά της στάδια, όπως οι ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού, οι εγχύσεις αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε ενεργοποιημένα αιμοπετάλια(PRP), η φυσιοθεραπεία κτλ, αλλά η νόσος είναι προϊούσα με την πάροδο της ηλικίας.

Η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου (δηλαδή η αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή) εφαρμόζονται στα τελευταία στάδια της οστεοαρθρίτιδας, όταν ο ασθενής υποφέρει από έντονο πόνο και βαριά δυσλειτουργία της άρθρωσης και οι συντηρητικές μέθοδοι δεν είναι πλέον αποδοτικές, ενώ η ηλικία του ιδανικά ξεπερνάει τα 65 χρόνια, χωρίς αυτό να αποκλείει όμως επεμβάσεις και σε νεότερη ηλικία.

Κατά την ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική του γόνατος η τομή του δέρματος είναι μόλις 10 εκατοστά ( στις συμβατικές μεθόδους κυμαίνεται από 20 -25 εκατοστά) και δεν τραυματίζονται οι μύες, ούτε εισέρχονται ενδοαυλικά εργαλεία στα οστά,  με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι πολύ μικρότερος (σχεδόν μηδενικός), η απώλεια αίματος μικρή (συνήθως οι ασθενείς δεν μεταγγίζονται) και η κινητοποίηση άμεση(το ίδιο απόγευμα) με γρήγορη αποκατάσταση.

Αυτές οι ευεργετικές για τον ασθενή ιδιαιτερότητες της τεχνικής, επιτυγχάνονται χάρη στην υποβοήθηση της επέμβασης με τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (computer assisted surgery) και πλοήγηση (navigation) της τοποθέτησης των ειδικών εργαλείων μας.

Ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής ουσιαστικά μηδενίζεται, ενώ ο ασθενής φεύγει από την κλινική σε 2- 3 ημέρες με άριστη κινητικότητα, ενώ η πλήρης αποκατάσταση δύναται να επιτευχθεί μέσα στον πρώτο μήνα, εξαρτώμενη από την ηλικία και τη βιολογική κατάσταση του ασθενούς.

 

Συμβατική τομή γόνατος μήκους 20 εκατοστών

 

Τομή ελάχιστα Παρεμβατικής τεχνικής μήκους 10 εκατοστών. Ο τραυματισμός των υποκείμενων μαλακών μορίων, είναι αντίστοιχα μικρός

 

Επουλωμένη τομή Ελάχιστα Παρεμβατικής τεχνικής  (11 εκατοστά)

Στην αρθροπλαστική του Ισχίου αντίστοιχα, η επέμβαση συντελείται συνήθως με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης και υπάρχουν διάφορες τεχνικές ( AMIS, ALMIS, SUPERPATH) αλλά σε κάθε περίπτωση οι τομές δεν ξεπερνούν τα 7 -8 εκατοστά. Η φιλοσοφία είναι ακριβώς η ίδια, δηλαδή ο ελάχιστος τραυματισμός των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση με σκοπό την ελαχιστοποίηση του πόνου και την άμεση κινητοποίηση και γρήγορη αποκατάσταση. Ο ασθενής κι εδώ εγκαταλείπει το νοσοκομείο σε 2-3 ημέρες και πηγαίνει σπίτι του.

Επουλωμένη τομή συμβατικής επέμβασης   μήκους 25 εκατοστών

 

Επουλωμένη τομή ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής, μήκους 8 εκατοστών

Διεγχειρητική φωτογραφία ελάχιστα παρεμβατικής αρθροπλαστικής ισχίου

Ο Δρ. Στέφανος Π Λαζαρίδης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εφαρμογή των τεχνικών Ελάχιστης Παρεμβατικότητας και Διαδερμικής χειρουργικής στην Ορθοπαιδική.

 

 

Previous ArticleNext Article