ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος σε αριθμούς

Πάνω από 64.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου υπολογίζεται πως θα διαγνωστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα περιστατικά υπολογίζονται στο ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα για τον καρκίνο, μια ηλεκτρονική εφαρμογή που συνεκτιμά επιδημιολογικά στοιχεία για την επίπτωση του καρκίνου σε 40 χώρες. Τα στοιχεία προέρχονται από συνεργαζόμενα επιστημονικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το υπολογιστικό αυτό εργαλείο, στην Ελλάδα του 2018, οι συχνότερες μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, με περίπου 122 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ακολουθεί ο καρκίνος του πνεύμονα με 85 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι αναλογίες υπολογίζονται συνολικά για άνδρες και γυναίκες και για όλες τις ηλικίες. Τα στοιχεία που παρέχει η χώρα μας δεν είναι αρκετά αναλυτικά ώστε να υπάρξουν εκτιμήσεις ανά ηλικιακή κατηγορία.

Συχνοί καρκίνοι – με βάση την επίπτωση – θεωρούνται στην Ελλάδα και αυτοί που πλήττουν το παχύ έντερο (60 περιστατικά ανά 100.000), την ουροδόχο κύστη (περίπου 49 διαγνώσεις ανά 100.000).

Σχετικά με τη θνησιμότητα του καρκίνου, η ευρωπαϊκή εφαρμογή υπολογίζει για την Ελλάδα σχεδόν 71 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα (ανά 100.000). Παρ’ ότι τα περιστατικά καρκίνου προστάτη και μαστού είναι περισσότερα, η επιβίωση των ασθενών κρίνεται καλύτερη, αφού υπολογίζονται αντίστοιχα 33 και 32 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις και χρησιμεύουν στους επιστήμονες για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πηγή: European Cancer Information System

Previous ArticleNext Article