Ειδήσεις, Κόσμος, Σινεμά, ΤΕΧΝΕΣ

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Μεγάλη απώλεια σήμερα για το χώρο της έβδομης τέχνης καθώς όπως έγινε γνωστό πέθανε στη Ρώμη σε ηλικία 77 ετών ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Μπερτολούτσι άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το πρωί της Δευτέρας μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μπερτολούτσι σκηνοθέτησε ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», ταινία που του χάρισε και το βραβείο Όσκαρ το 1988.

Το 2007 στο Φεστιβάλ Βενετίας του είχε απονεμηθεί ο Χρυσός Λέοντας για το έργο του ενώ το 2011 στην έναρξη του Φεστιβάλ των Καννών του είχε απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας.

Η είδηση του θανάτου του Μπερτολούτσι έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης:

bert-corier3
bert-corier5
bert-corier4
bert-corier2
bert-corier1

Γιος ποιητή, ο Μπερτολούτσι ήθελε αρχικά να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του αλλά τελικά βρέθηκε στο πλευρό του Πιερ Πάολο Παζολίνι όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη.

Την πρώτη του ταινία με τίτλο La commare secca την γύρισε το 1962 σε ηλικία 22 ετών. Ήταν μια ταινία μυστήριου με θέμα την αυτοκτονία μιας πόρνης σε σενάριο του Παζολίνι.

Η πρώτη του σημαντική ταινία ήρθε το 1972. «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» με πρωταγωνιστές τον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ προκάλεσε μεγάλη συζήτηση ειδικά για τη σκηνή του βιασμού της Σνάιντερ από τον Μπράντο. Για την επίμαχη σκηνή ο Μπερτολούτσι είχε δηλώσει αρχικά το 2013 ότι η πρωταγωνίστρια δεν γνώριζε για το βιασμό για να ανασκευάσει μερικά χρόνια αργότερα, το 2016, λέγοντας ότι η Σνάιντερ γνώριζε για την σκηνή αλλά δεν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιηθεί βούτυρο σε αυτήν.

Ο Μπερτολούτσι είχε, μάλιστα, μπλεξίματα και με τη δικαιοσύνη για τη σκηνή αυτή με δικαστήριο να του ανακαλεί για πέντε χρόνια τα πολιτικά του δικαιώματα και να του επιβάλει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Ακολούθησαν οι ταινίες 1900, La Luna και La tragedia di un uomo ridicolo.

Το 1987 ο Μπερτολούτσι σκηνοθέτησε την ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» μια ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, Που-Γι, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία μόλις 3 ετών για να κυβερνήσει τον κινέζικο λαό. Στη συγκεκριμένη ταινία, που αποτέλεσε την πρώτη στην οποία δόθηκε άδεια για γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη, ο Μπερτολούτσι συνυπέγραψε και το σενάριο. Για την ταινία αυτή στον Ιταλό δημιουργό απονεμήθηκε, το 1988, το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το 1996 σκηνοθέτησε την ταινία Stealing Beauty, για να ακολουθήσει επτά χρόνια μετά, το 2003, η ταινία The Dreamers.

Η τελευταία του ταινία με τίτλο Me and You, μια ιστορία για τον 14χρονο Λορέντζο που ζει μαζί με την 25χρονη ναρκομανή αδερφή του, παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών, το 2012.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article