ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Θεσσαλίας στο AGROTIS. NEWS

Συνέντευξη του κ. Λαδόπουλου Γεώργιου – Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Θεσσαλίας στο AGROTIS. NEWS

 

Κ. Λαδόπουλε ασχολείστε χρόνια με τα κοινά. Πότε ξεκίνησε η πολιτική σας δράση και ποια ήταν η αφορμή;

Με τα κοινά ασχολούμαι από το 2000. Αφορμή στάθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ( εγχείρηση καρκίνου). Η αιτία όμως ήταν πως είδα από την επόμενη μέρα διαφορετικά την καθημερινότητα του πολίτη, την διαβίωση των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Με μια κουβέντα, κατάλαβα το νόημα της ζωής και την ουσία του πώς πρέπει να ζεις.

 

Σαν αγρότης γνωρίζετε καλά τα προβλήματα του κλάδου σας. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά; Eίναι εύκολα αντιμετωπίσιμα;

Είμαι αποκλειστικά για όλα μου τα χρόνια επαγγελματίας αγρότης. Δεν ξέρω αν γνωρίζω καλά τα προβλήματα, γιατί κάθε μέρα μαθαίνω και φυσικά κάθε επόμενη μέρα μας προκύπτει ένα νέο πρόβλημα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, τρία είναι τα ζητούμενα στον πρωτογενή τομέα. Σε μια χώρα σαν τη δική μας που έχει μικρό κλήρο και μάλιστα κατακερματισμένο. α) Η αύξηση της ποσότητας. Ευτυχώς, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι εδαφολογικές προϋποθέσεις και το ανθρώπινο δυναμικό το καταφέρνουν με τον καλύτερο τρόπο. β) Η βελτίωση της ποιότητας. Αυτή η γη της επαγγελίας, ο ήλιος που λούζει τη χώρα μας για πολύ καιρό και ο λαός της που είναι από τους πιο έξυπνους στον πλανήτη το πετυχαίνουν με τον καλύτερο τρόπο. γ) Το κόστος παραγωγής. Αυτό θεωρώ πως κάθε μέρα χειροτερεύει για την ύπαιθρο και την περιφερειακή Ελλάδα. Αν θέλουμε να κάνουμε πράξη την ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη μέσα από την παραγωγή, πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους τους φυσικούς πόρους που μας δίνει απλόχερα η φύση και ο Θεός. Έργα υποδομής,  κατεξοχήν άρδευσης, οδοποιίας, αναδασμών. Δεν μπορούν όμως αυτά να επιτευχθούν όταν αφήνουμε ανεκμετάλλευτο, τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια, όπως σήμερα το ΠΑΑ 2014-2018.

Αυτά τα εργαλεία είναι απαραίτητα. Ειδικά σε μια χώρα που βιώνει κρίση.

Έργα ενεργειακά. Είναι απαράδεκτο, ακόμη και σήμερα, οι μισοί συνάδελφοί μου να ποτίζουν με ρεύμα. Και είναι οικονομική αυτοκτονία οι άλλοι μισοί συνάδελφοί μου να ποτίζουν με πετρέλαιο ( που είναι φορτωμένο με φόρους) και να έχουμε ανεκμετάλλευτη την ηλιακή ενέργεια με μηδενικό κόστος.

Δε νοείται παραγωγή και να αναμένεις παραγωγικότητα, να προσδοκείς ανάπτυξη μ’αυτούς τους συντελεστές, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουν σήμερα οι συνάδελφοί μου. Ζούμε σε μία χώρα που παράγει μόνο φόρους και αδιαφορεί για τα προϊόντα και τους παραγωγούς.

Την ονομάζουμε όμως προοδευτική, χωρίς ίχνος προόδου. Για μένα πρόοδος είναι ήδη – μια και αργήσαμε πολύ- να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε και το φαινόμενο της γεωθερμίας. Άλλο στοιχείο που θα μας εκμηδενίσει το ενεργειακό κόστος.

 

Ποια από αυτά έχουν βρει λύση και πως συμβάλατε  εσείς σε αυτό;

Σας ανέφερα πώς επιτυγχάνονται οι σκοποί, στοχεύοντας σωστά στους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας σε σχέση με την παραγωγή.

Το κόστος παραγωγής, κατά κανόνα, αφορά την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Για την εθνική οικονομία, που είναι  αποκλειστική ευθύνη των  εκάστοτε κυβερνώντων, μετά από πολλά χρόνια στο δρόμο διαμαρτυρόμενος αγρότης, τώρα με διαφορετική πίεση, ελέγχοντας, κρίνοντας και προτείνοντας, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον για το καλύτερο.

Στην τοπική κοινωνία, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός. Για παράδειγμα, το ότι καταφέραμε και εντάξαμε όλους τους νέους αγρότες μετά από σκληρή μάχη, διαρκή αγώνα ( 480 επιλαχόντες ), το ότι μπορέσαμε τα περίπου 4.000.000 για αγροτική οδοποιία να τα κάνουμε 11.000.000, το ότι αυξήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας τις εξαγωγές κατά 600% με σωστό ποιοτικό έλεγχο, με αμέριστο ενδιαφέρον και φυσικά, πάνω απ’ όλα, με τη συνεργασία όλων, είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε μέσα από την καρδιά μας, με όλη μας την ψυχή, σε όλα τα επίπεδα κάθε στιγμή.

 

Με τις αποζημιώσεις των αγροτών τι γίνετε;

Από το 2010, με το νόμο που ψηφίστηκε και τον κανονισμό που λειτουργεί, αυτός ο ΕΛΓΑ έπαψε πια να είναι ανταποδοτικός για τους παραγωγούς , αγρότες και κτηνοτρόφους και είναι μόνο εισπρακτικός. Όπως άλλωστε όλο το οικοδόμημα της οικονομίας στη χώρα.

Αλλαγή λοιπόν νόμου, αλλαγή κανονισμού, αλλαγή πλαισίου, αλλαγή διαχείρισης, αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί με τις σημερινές προϋποθέσεις, ενώ ίσχυε αυτό που λέει ο λαός «από τη ζημία, μην περιμένεις κέρδος», τώρα, αν πάθεις ζημία, μπορεί και να μην καλλιεργήσεις ξανά. Για παράδειγμα, τα ψίχουλα αποζημιώσεων του 2017 ακόμη δεν έχουν εκκαθαριστεί , τελειώνοντας το 2018. Πώς θα καλλιεργήσει αυτός ο άνθρωπος αν έχει 100% ζημιά? Πώς θα ξαναδημιουργήσει το κοπάδι του ο κτηνοτρόφος ? Ξεχωριστά που θέλει να ζήσει, να αγοράσει τα απαραίτητα εφόδια και ζωοτροφές και να φυλάξει ο Θεός, να μην αρρωστήσει.

 

Τι προβλέπετε για τη επόμενη τετραετία ενόψει εκλογών; Εσείς θα είστε υποψήφιος;

Νομίζω ότι το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η συμβολή του περιφερειάρχη μας, Κώστα Αγοραστού, είναι τεράστια και καθοριστική.

Φυσικά, στην πολιτική, ποτέ μη λες ποτέ. Θα αγωνιστούμε μέχρι και την τελευταία μέρα που μας τίμησε ο λαός και μας έκανε περιφερειακή αρχή για αυτή την πενταετία, επιστρέφοντας ένα ποσοστό εκτίμησης σ’αυτό τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του τόπου και τη διαχείριση των προβλημάτων τους.

Και όπως όλα στη ζωή, έτσι και εμείς θα κριθούμε. Φυσικά και οι κρίνοντες κρίνονται. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, για πέντε χρόνια, ήταν μονίμως απούσα, χωρίς μία πολιτική πρόταση, μία πολιτική παρέμβαση, με μηδενική κοινωνική πολιτική συμπεριφορά.

Το ύφος μου, το ήθος μου και ο χαρακτήρας μου, μου επιβάλλουν να είμαι υποψήφιος, από τη στιγμή που ο περιφερειάρχης μου εμπιστεύθηκε τη θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, κάνοντας μου τη μεγαλύτερη τιμή.

Αυτό όμως που θεωρώ τεράστια υποχρέωση απέναντι στη νεολαία, ύψιστο καθήκον απέναντι στα παιδιά μας, είναι ότι η συνείδησή μας για να είναι καθαρή μέσα στα προβλήματα που τους αφήνουμε για να εξελιχθούν, να δημιουργήσουν και να παράγουν, μας υπαγορεύει πως δεν τελειώσαμε. Χρωστάμε κάθε μέρα να τους προσφέρουμε, συνέχεια να τους υπηρετούμε, αρκεί αυτό που κάνουμε να το αγαπούμε.

 

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Λαδόπουλος είναι θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το καλοκαίρι του 2017.
Γεννήθηκε στο Ομορφοχώρι Λάρισας στις 13/2/1962 όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα
Εργάζεται ως αγρότης
Εκλέχθηκε για 4 συνεχείς τετραετίες στο Δ.Σ του ΤΟΕΒ Πηνειού από το 2000 έως το 2016
Εξελέγη τις 3 τετραετίες και διετέλεσε πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού από το 2004 έως το 2016
Έχει εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής του Δήμου Πλατυκάμπου με δήμαρχο τον Αλέκο Χονδρονάσιο το χρονικό διάστημα 2007-2010
Έχει εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ στη μείζονα αντιπολίτευση με τον Θανάση Κοκκινούλη το χρονικό διάστημα 2010-2014
Διετέλεσε διοικητικός σύμβουλος στο εποπτικό Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Λάρισας με πρόεδρο τον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη από το 2007 μέχρι το 2010
Αντιπρόεδρος στο Φορέα Διαχείρισης Κάρλας το χρονικό διάστημα 2009-2010 και σύμβουλος του φορέα από το 2014 μέχρι σήμερα
Έχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά fora για θέματα αγροτικής οικονομίας, περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Έχει πολλές συμμετοχές σε επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου για θέματα ύδρευσης και άρδευσης
Συμμετείχε σε πανελλήνια συνέδρια της ΚΕΔΚΕ
Συμμετέχει ως αντιπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνέδρια της ΕΝ.ΠΕ από το 2014 έως σήμερα
Έχει δύο κόρες. Η πρώτη, 26 ετών, εργάζεται ως ειδικευόμενη γιατρός και η δεύτερη, 22 ετών φοιτά στο 5ο έτος της ιατρικής σχολής στη Λάρισα.

Previous ArticleNext Article