ΠΑΙΔΙ, Τηλεόραση

Σινεφιλ(ο)διδάγματα για λιλιπούτειους φίλους

Οι ημέρες των γιορτών, (που για μένα κρατούν μέχρι των Φώτων), μας βρίσκουν μαζί με την οικογένεια πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή του έτους… Λίγο το κρύο, λίγο το γεγονός ότι μετά το καλοκαίρι είναι οι πρώτες στιγμές ουσιαστικής χαλάρωσης, η εξαιρετική διακόσμηση στα σπίτια, όλα αυτά μας ωθούν να φορέσουμε τις  πιτζάμες, να ανάψουμε το τζάκι, να δημιουργήσουμε  λογιών λογιών φαγητά και γλυκά και να βυθιστούμε στην πολυθρόνα έτοιμοι να χουχουλιάσουμε.

Όπως ήδη ξέρετε από προηγούμενα κείμενα, αγαπώ πολύ τα βιβλία και τα θεωρώ παράθυρα στον πραγματικό και στον ονειρεμένο κόσμο τόσο για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους. Ωστόσο αγαπώ πολύ και  τις όμορφες ταινίες είτε παιδικές, είτε ενηλίκων, οι οποίες κάτι έχουν να  προφέρουν σε μένα ή στα παιδιά μου.

Τι πιο όμορφο για αυτή την παραμυθένια εποχή, λοιπόν, από το να καθίσετε όλοι μαζί  με μπισκότα στα πιάτα και ζεστή σοκολάτα και να απολαύσετε γιορτινές  παιδικές ταινίες γεμάτες χιούμορ μα και προβληματισμούς, οι οποίοι θα γίνουν τροφή για σκέψη και συζήτηση με τα μικράκια σας;  Ας ταξιδέψουμε λοιπόν με:

  • Ο Γιος του Αϊ Βασίλη (Arthur Christmas)

Μια γλυκιά και κωμική Χριστουγεννιάτικη ιστορία που απομυθοποιεί τον αθάνατο Αϊ Βασίλη με μία οικογενειακή “επιχείρηση” , η οποία περνά από γενιά σε γενιά χρόνο με το χρόνο. Ο εγωιστής παππούς της οικογένειας έχει θυμώσει  που πήρε σύνταξη, ο μπαμπάς,  δουλεύει ακόμη στη θέση του Αϊ Βασίλη κι αντιμετωπίζει τόσο τα πικρόχολα λόγια του πατέρα του, όσο και την ανυπομονησία του μεγάλου του γιου, ο οποίος  φιλοδοξεί να κερδίσει το μικρό του αδελφό και να λάβει όσο πιο γρήγορα γίνεται  τα ινία της δουλειάς. Κανένας από τους τρεις δεν  έχει την ανάγκη να προσφέρει χαρά στα παιδιά, κανένας τους  ουσιαστικά  δεν αγαπά το ρόλο του Αϊ Βασίλη μα θέλουν εξίσου όλοι τον τίτλο του απεγνωσμένα.  Αν και η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που τρέφει για τον πατέρα και τον αδελφό του δεν ξεθωριάζει, μέσα από το περιπετειώδες ταξίδι του, ο Άρθουρ συνειδητοποιεί πως η αξία του Άι-Βασίλη, δεν βρίσκεται στον άνθρωπο που κατέχει τον ρόλο και αφήνει τα δώρα, αλλά στα ιδανικά που αυτός πρεσβεύει. Έκαστος στο είδος του λοιπόν γιατί όλοι δεν είναι για όλα, ο καθένας ξεχωριστός και τον αγαπάμε γι αυτό που είναι….

  • Το Πολικό Εξπρές (The Polar Express)

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα νεαρό αγόρι που έχει αρχίσει να αμφιβάλει για την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη, ξυπνά μέσα στη νύχτα και έκπληκτο βλέπει ένα μαγικό τρένο, το Πολικό Εξπρές, να καταφθάνει και να σταματά μπροστά από την αυλή του. Το αγόρι αποδέχεται διστακτικά την πρόσκληση του μυστηριώδη Ελεγκτή, επιβιβάζεται στο τρένο και ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο με σκοπό να γνωρίσει από κοντά τον Αϊ-Βασίλη. Στη διαδρομή γνωρίζεται με ένα ικανό μα ανασφαλές κορίτσι, ένα αγόρι που νομίζει πως τα ξέρει όλα και ένα απογοητευμένο, μοναχικό αγόρι. Μια ταινία ύμνος στις ανθρώπινες αξίες , την υπευθυνότητα, το θάρρος, τη φιλία, το κουράγιο, τη γνώση και τη μετριοφροσύνη. Ένα κομμάτι που σίγουρα πρέπει όμως να συζητηθεί με τα παιδιά: Αλήθεια έκανε καλά ο μικρός πρωταγωνιστής,  να ανέβει σε ένα τρένο με άγνωστο προορισμό χωρίς να ενημερώσει τους γονείς του;

  • Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (Elf )

Σε ένα ορφανοτροφείο μια παραμονή Χριστουγέννων, ένα μωρό μπαίνει στο σάκο του Άι Βασίλη, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει για το επιπλέον πολύτιμο φορτίο του επιστρέφει στον Βόρειο Πόλο. Όταν το αγόρι ξεπροβάλλει από τον σάκο, τα ξωτικά τον ονομάζουν Μπάντι και ο Πάπα Ελφ αποφασίζει να τον υιοθετήσει. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Μπάντι που πιστεύει πως και ο ίδιος είναι ξωτικό, μαθαίνει την αλήθεια. Όταν ο Πάπα Ελφ του εξηγεί πως η μητέρα του έχει πεθάνει, όμως ο πατέρας του, ο οποίος ποτέ δεν έμαθε για την ύπαρξη του, ζει στη Νέα Υόρκη, ο Μπάντι φεύγει για να τον συναντήσει. Η αποδοχή του διαφορετικού, η ευγένεια των ξωτικών απέναντι στον Μπάντι, η οποία τον κάνει να νιώθει σαν το σπίτι του, η αμέριστη αγάπη που δείχνει η υιοθεσία του μικρού παιδιού, μα και η αθώα καρδιά που κάθε παιδί κι ενήλικας οφείλει να κουβαλά, είναι μερικά από τα δυνατά μηνύματα της τρυφερής και διασκεδαστικής αυτής ταινίας.

  • Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol)

Μια διασκευή κινουμένων σχεδίων του κλασικού μυθιστορήματος του Καρόλου Ντίκενς για τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, ενός τσιγκούνη που δέχεται την παραμονή των Χριστουγέννων την επίσκεψη τριών πνευμάτων, που σίγουρα θα ήταν καλό να τη δουν παιδιά, άνω των 9 ετών… Μια ταινία όχι τόσο διασκεδαστική , μα άκρως διδακτική. Τα μηνύματα της ταινίας είναι όλα θετικά, καθώς ο μετασχηματισμός του Εμπενίζερ Σκρουτζ, είναι μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές ιστορίες για τη λύτρωση της σκληρής καρδιάς των ενηλίκων, την ελπίδα ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει κι ότι η αγάπη των Χριστουγέννων και γενικά των εορτών είναι ικανή να ζεστάνει την πιο σκληρή καρδιά. Τέλος δίνεται στα παιδιά την ευκαιρία να υιοθετήσουν μία στάση ζωής… Κάθε βράδυ να κάνουν τον απολογισμό της ημέρας, ώστε ποτέ μην χάσουν την αγάπη για τους ανθρώπους…

Προλαβαίνετε να τις δείτε όλες… Κι αν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να συζητήσετε τα μηνύματα της κάθε ταινίας με τα παιδιά σας, μέσα από μια ζωγραφιά, μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων- κλειδιά των ταινιών, με το να επιλέξουν με ποιον πρωταγωνιστή θα ήθελαν να κάνουν παρέα… Κρατήστε λίγο ακόμα την μαγεία των γιορτών, σε λίγο θα τους πνίξει και πάλι η καθημερινότητα…

Γράφει η Γεωργία Παράσχου

 

 

Previous ArticleNext Article