ΒΙΒΛΙΟ, Εκπαίδευση - Παιδεία, Μαγνησία, ΠΑΙΔΙ

Μια “Καληνύχτα με τις 4 εποχές”

Μια νέα χρονιά, με νέες προσδοκίες, νέους στόχους, συναισθήματα ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες.. Ο καινούργιος χρόνος μας ωθεί να τα βάζουμε όλα στην άκρη και να αποφασίζουμε μια αρχή διαφορετική, με λιγότερα λάθη ως  άνθρωποι, επαγγελματίες, γονείς…

Το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας είναι, πως εμείς οι ενήλικες τρέχουμε τόσο πολύ για το προς το ζην με αποτέλεσμα να μην ζούμε στιγμές με τους ανθρώπους μας, τους φίλους μας, τα παιδιά μας. Για μένα η σημαντικότερη στιγμή είναι εκείνη του βραδινού παραμυθιού για καληνύχτα.. Εκεί χωρίς άγχος κλειδώνεται με το παιδί, θετικά  συναισθήματα μέσα στη σχέση σας που κανείς δεν μπορεί να κλέψει.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο, στάθηκε η αφορμή να γράψω τούτες εδώ τις γραμμές.. Το βιβλίο ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΙΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ, εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη βρίσκει τις δύο αδερφές,  τη συγγραφέα Χάντι Τζάτου Έντζιε,  και εικονογράφο Λίζα  Αϊσάτο, να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργούν ένα ταξίδι εναλλαγής εποχών και καληνύχτας, καθώς ότι υπάρχει στη ζωή, άνθρωποι ζώα, «εποχές» κοιμούνται και ξυπνούν ξανά.

Το κείμενο σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα  γεμάτο πλούσιο λεξιλόγιο κι όμορφες εκφράσεις δημιουργούν ένα ζωντανό πίνακα, τον οποίο έρχεται να στηρίξει η πιο όμορφη εικονογράφηση που έχω συναντήσει σε παιδικό βιβλίο. Η παρομοίωση του ύπνου των παιδιών με τον ύπνο της κάθε εποχής, μπορεί να κλείσει τα ματάκια των παιδιών μας γαλήνια και να τους προσφέρει όνειρα θαυμάσια, για γλυκιά καληνύχτα κάθε μέρα του χρόνου.

Ποιος δεν έτρεξε να δει με το παιδί του τις χιονισμένες σκεπές το χειμώνα; Ποιος δεν πρόσφερε στο μικράκι του να μυρίσει τις ευωδιές της Άνοιξης, τη γεύση από το καλοκαιρινό καρπούζι κάτω από το ζεστό ήλιο, τις μυρωδιές από τις μηλόπιτες στις γλυκές φθινοπωρινές στιγμές;

Καλές βραδινές εποχιακές ταξιδεμένες καληνύχτες…..

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article