Εκπαίδευση - Παιδεία, ΠΑΙΔΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Σινεμά

Κάντε τα αδύνατα δυνατά

Έναν καιρό και μια φορά, αλήθεια σας το λέω υπήρξα κάποτε παιδί κι εγώ, όπως όλοι οι μεγάλοι … Φυσικά, όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι εγώ παρακολουθούσα μαζί με τη μητέρα μου έργα που εκείνη ήθελε. Μόνο που ήμουν τυχερή μιας και η μαμά μου ήταν πρότυπο γονέα και με ωθούσε πάντα να ακούω, να βλέπω και να αφιερώνω το χρόνο μου σε οτιδήποτε άξιζε.

Μεσημέρι Κυριακής, ήταν θαρρώ όταν για πρώτη φορά είδαμε μαζί την ταινία Mary Poppins, με τη Τζούλι Άντριους γυρισμένη το 1964, αν δεν κάνω λάθος. Οπότε την είδα 24 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή της, μα αμέσως έγινε η αγαπημένη μου ταινία, αυτή και η Μελωδία της Ευτυχίας. Η επιστροφή της Μαίρης Πόπινς στις οθόνες του κινηματογράφου με την καταπληκτική Έμιλι Μπλάντ το Δεκέμβριο που μας πέρασε μου θύμισε,  γιατί αγάπησα τόσο πολύ σαν παιδί αυτό το ταξίδι μου μαζί της.

Άπειρες ήταν οι στιγμές που θυμάμαι τον εαυτό μου να περιμένει την Μαίρη Πόπινς να φανεί με την ομπρέλα της εξ ουρανού, και να γίνει η δασκάλα μου, η νταντά μου, η φίλη μου. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που μαγεύει τα παιδιά με την παρουσία της στο χώρο;

Η αγαπημένη νταντά όλων έχει κάποια χαρακτηριστικά που κάθε κουβερνάντα, και παιδαγωγός  θα ήθελε και θα έπρεπε να έχει σύμμαχό της στη συναναστροφή της με το πιο σπουδαίο πλάσμα του κόσμου, το παιδί…

  • Είναι πάντα περιποιημένη

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο τα παιδιά προσέχουν πολύ την εμφάνιση της κυρίας τους μα και της νταντάς τους. Τα κορίτσια πάντα παρατηρούν την κάθε λεπτομέρεια , ενώ τα αγόρια θαυμάζουν το αντίθετο φύλο σαν πορσελάνινη κούκλα. Η Μαίρη Πόπινς είναι πάντα καλοντυμένη, με μαζεμένα τα μαλλιά και βαμμένη τόσο, όσο.  Τα νύχια της δεν είναι μακριά , για να μην τραυματίσει άθελα της τα παιδιά και φυσικά το χρώμα τους  είναι σε τόνους nude, ώστε να μην αποσπά άσκοπα την προσοχή τους. Είναι καθαρή και σικάτη, αν θα περνούσα από δίπλα της πιστεύω θα μοσχοβολούσε..Αν και πίστευε πως το εξώφυλλο δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο η ίδια ήταν αυτό που αποκαλούμε κοκέτα.

  • Κάνει μαγικά…

Φυσικά δε ζητάνε τα παιδιά ταχυδακτυλουργικά, αλλά σίγουρα τους αρέσει να  γίνονται εκπλήξεις, να μαγεύονται από την αλλαγή της φωνής στα παραμύθια ας πούμε, να ταξιδεύουν ,με πρωτότυπες προσεγγίσεις στη γνώση. Πιστέψτε με, μία κούκλα αν έρθει τη στιγμή που κάνει μάθημα μια εκπαιδευτικός ή που ταΐζει το μωρό της η μαμά, ακόμη και όταν αλλάζει τα ρούχα η νταντά, τότε όλα γίνονται παραμυθένια. Τα μαγικά της μας θυμίζουν πως, ότι και να κάνουμε στη ζωή πρέπει να το κάνουμε με την ελπίδα πως όλα είναι δυνατά να γίνουν αρκεί να το πιστέψουμε.

  • Τραγουδά πολύ …

Θέλετε να μάθετε κάτι στο παιδί, να το διδάξετε χωρίς να του κουνήσετε το δάχτυλο, να το ενθαρρύνετε, να το διασκεδάσετε, να παίξετε, να το συμβουλέψετε, να το νανουρίσετε; Τότε πρέπει σίγουρα να ξέρετε να τραγουδάτε πολύ και πολλά τραγούδια. Τζουκ μποξ να γίνετε..   Αν λοιπόν συναντήσετε δασκάλα που τραγουδά, να είστε σίγουροι πως το παιδί σας περνάει καλά.

  • Τσαλακώνεται

Η Μαίρη Πόπινς είναι μια νταντά αυστηρή. Έχει κανόνες τους οποίους, ποτέ δεν ξεχνά να επισημαίνει στα παιδιά, από το φάρμακο που πρέπει να πιουν, από το δωμάτιο που οφείλουν να συμμαζέψουν, από το μπάνιο που είναι καλό να κάνουν. Όλα είναι ρολόι καλοκουρδισμένο κι αν ακόμη γίνει κάτι απρόσμενο εκείνη το μετατρέπει σε διδαχή. Έρχονται όμως στιγμές που τσαλακώνεται σαν παιδί προκειμένου να θυμίσει στα παιδιά να διασκεδάσουν. Πηδά σε ζωγραφιές του δρόμου και χορεύει δίνοντας σόου σε όσους παρευρίσκονται εκεί, γεμίζει κάρβουνα από το τζάκι και χορεύει με τους καπνοδοχοκαθαριστές, τους  φανανάφτες, με ζώα, σε θεατρική παράσταση. Χορεύει και τραγουδά παρασέρνοντας τα παιδιά σε ξέφρενο πανηγύρι, γιατί ξέρει πως αν εκείνη δεν τσαλακωθεί, τότε ούτε κι εκείνα θα τα καταφέρουν. Αν λοιπόν δείτε την εκπαιδευτικό του παιδιού σας να τσαλακώνεται , να ξέρετε πως το ενθαρρύνει, το στηρίζει και διασκεδάζει μαζί του.

Να θυμάστε αγαπημένοι μου γονείς, να παρατηρείτε αυτές τις λεπτομέρειες, σαν συναντήσετε την παιδαγωγό του παιδιού σας . Για μένα αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές και κάνουν την καθημερινότητα των μικρών μας φίλων ονειρεμένη. Μα κι εσείς να τσαλακώνεστε, να τραγουδάτε , να τα μαγεύετε και περισσότερο να προσέχετε τον εαυτό σας. Αν είστε εσείς καλά θα είναι εκείνα καλύτερα. Ας μάθουν τα παιδιά μας, μέσα από τη στάση μας,  πως όλα τα αδύνατα γίνονται δυνατά , αν το πιστέψουμε  και το προσπαθήσουμε.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

 

 

Previous ArticleNext Article