top

Στα 120-140 χιλιάδες ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Πολύ καλό για να είναι αληθινό» αποδείχθηκε το «πυροτέχνημα» των 250.000 ευρώ για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μετά τη μαξιμαλιστική πρόταση που -προς στιγμήν- εκτόξευσε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και την …απειλή για νέα παράταση στον νόμο Κατσέλη (μέχρι τις εκλογές ενδεχομένως) η κυβέρνηση δείχνει να εγκαταλείπει τις ιδέες της αυτές. «Προσγειώνεται» ανώμαλα στα μισά σχεδόν από όσα ζητούσε, και συνθηκολογεί τελικώς στα 120.000-140.000 ευρώ, δηλαδή σε μια πρόταση που εξ αρχής δέχονταν σιωπηρώς οι τράπεζες και οι θεσμοί, σε αντίθεση με τις -σκοπίμως χαμηλές- αρχικές θέσεις τους, για μόλις 70.000-100.000 ευρώ.

Μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πρέπει η κυβέρνηση να αποκαλύψει το διάδοχο σύστημα του «νόμου Κατσέλη» και πώς θα λειτουργήσει. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ακόμα και για εκείνην, αλλά κυρίως για τους δανειολήπτες που θα χάσουν την δοκιμασμένη και απλή ως σύστημα «οριζόντια» προστασία που είχαν για μια οκταετία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει η κυβέρνηση να δείξει πως «τρέχει» να κάνει σε λίγες μέρες όσα δεν έκανε σε τρία χρόνια. Και σήμερα ενδεχομένως ακόμη, επιδιώκεται να υπάρξει νέα σύσκεψη μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των κ.κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη και Λιάκο, με τη συμμετοχή πιθανότατα των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη που επιστρέφουν το απόγευμα από τις Βρυξέλλες. Για τις εξελίξεις αυτές φέρεται να προϊδέασε το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και στην κυβέρνηση δοκίμασαν τις ανοχές και αντοχές των δανειστών με την μαξιμαλιστική πρόταση για όριο προστασίας α΄κατοικίας στα 250.000 ευρώ για όλους (και όχι 150.000-250.000 ευρώ κλιμακωτά όπως έλεγε), την «φόρα» τους την έκοψαν το Eurogroup και οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Αθήνα θα χάσει το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών (ANFA’s και SMP’s) εάν η έκθεση των θεσμών είναι αρνητική.

Με πολλές δεσμεύσεις να έχουν μείνει πίσω και για να μη «θυσιάσει» το αφήγημα της επιστροφής στις αγορές αλλά και τη ρύθμιη των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία (για την οποία ακόμη δεν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών) η κυβέρνηση δείχνει να συνθηκολόγησε στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το μαξιμαλιστικό σενάριο εγκαταλείπεται και η συζήτηση χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τις τράπεζες – παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα αρχικώς- έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε όμως διάθεση για συμβιβασμούς.

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις ή, τουλάχιστον, μεγάλη πρόοδος, καθώς και η αίσθηση που απεκόμισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών είναι πως ο πρωθυπουργός θέλει να τελειώνει το θέμα και δεν επιθυμεί ρήξη με την ΕΚΤ.

Πηγή της κυβέρνησης που μετείχε στην χθεσινή έλεγε πως «είμαστε σε καλό σημείο, υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα, αλλά υπάρχουν τεχνικές και σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες θα δούμε τις επόμενες μέρες για να καταλήξουμε».

Με τα χθεσινά δεδομένα πάντως, άλλες πηγές απέρριπταν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς παράταση νόμου Κατσέλη. Υπό τις παρούσες συνθήκες μάλιστα, τυχόν παράταση «θα φάνταζε χειρότερη ακόμα και από …μονομερή ενέργεια». Παραδέχονται έτσι στην κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση πρέπει είτε να επιμείνει σε μια γενναία ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες μονομερώς, είτε να εγκαταλείψει την προσπάθεια αυτή και να επιδιώξει την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, χωρίς να διακινδυνεύσει ρήξη με τους δανειστές και ειδικά την ΕΚΤ και τον SSM.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article