8η Μαρτίου σήμερα και στην Ελλάδα διοργανώνονται για πρώτη φορά φεμινιστικές πορείες. Τι στο καλό, όμως, είναι αυτή η γιορτή?
Η σημερινή εορτή απαντάται κυρίως τις πρώτες φορές στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, και γενικότερα στο πρωην Σοβιετικό μπλόκ. Η πρώτη φορά ωστόσο που παρατηρείται ένας τέτοιος εορτασμός είναι στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στις ΗΠΑ. Ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής που καθιέρωσε την πρώτη Εθνική εορτή της Γυναίκας. Η πρώτη πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερεζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.
Αυτή η πρωτοπορία έκανε τις Ευρωπαίες γυναίκες στην Δεύτερη Διεθνή της Κοπεγχάγης, να επηρεαστούν, και να προτείνουν την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας χωρίς να αποφασιστεί ωστόσο ακριβής ημερομηνία. Ήταν ένας τρόπος να απαιτηθούν τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων. Την επόμενη χρονιά στις 18 Μαρτίου, λόγω και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σείστηκε η Ευρώπη και από τις διαδηλώσεις. Στις περισσότερες από αυτές, συμμετείχαν γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας καθώς και το δικαίωμα ψήφου.
Ο εορτασμός των Αμερικανών της Ημέρας της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, πέρασε και στην Ευρώπη, με τους Ρώσους να ακολουθούν το ίδο παράδειγμα. Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων η Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν και ορίζει την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου ως επίσημη εορτή, χωρίς ωστόσο να είναι αργία. Ημερολογιακά είχε επιλεγεί η 8η Μαρτίου.
Η Ημέρα της Γυναίκας μέχρι το 1965 εορταζόταν από σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές χώρες και σε πολλές άλλες χώρες.
Τελικά το 1977, στην γενική συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, καθιερώθηκε η 8η Μαΐου ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, και της παγκόσμιας ειρήνης.