ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Το μεγάλο όνειρο ενός μικρού σπόρου

Οι εκδόσεις Θύρα μου χτύπησαν τη θύρα στέλνοντάς μου, την πασχαλινή τους αγάπη με βιβλία αφιερωμένα στην πιο σημαντική γιορτή του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Ένα από τα βιβλία (για τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες), ήταν το συγκινητικό παραμύθι της συγγραφέως Κατερίνας Μουρίκη «Το μεγάλο όνειρο ενός μικρού σπόρου», με τη ζεστή εικονογράφηση του καταπληκτικού Σπύρου Γούση, η οποία με κέρδισε  με το πρώτο ξεφύλλισμα.

Η αλήθεια είναι, πως συνηθίζεται να συνδέουμε τα πασχαλινά παραμύθια, με την παπαρούνα, την πασχαλίτσα, τη λαμπάδα κι άλλα που σας έρχονται στο μυαλό , καθώς διαβάζετε τούτες τις γραμμές. Σε αυτό το παραμύθι όμως, πρωταγωνιστής είναι ένας μικρός σπόρος βαμβακιού που ονειρεύονταν να γίνει φως. Το μοναδικό του πρόβλημα, δεν είχε αρκετό ήλιο και νερό για να αναπτυχθεί, όπως οι υπόλοιποι σπόροι που έστεκαν κάτω από το ηλιόλουστο φως κι έπιναν καθημερινά δροσερό νερό.

Στην πραγματικότητα αυτή του η δυσκολία, τον πείσμωσε και με πολλή προσπάθεια κατάφερε να ριζώσει και να βλαστήσει σε άγονο έδαφος. Όλη του αυτή η υπέρβαση, του έδωσε απλόχερα, όνειρα κι ελπίδα μα και την ώθηση να γίνει κάτι μεγάλο, κάτι σημαντικό.

Ο μικρός σπόρος με τη δύναμη της πίστης του, της προσευχής και της αγάπης, έγινε φυτίλι που τυλίχτηκε από κέρινο σώμα και κάηκε με το «Δεύτε λάβετε φως». Ένα παραμύθι που περνάει σημαντικά μηνύματα  στα παιδιά, όπως το να προσπαθούν, να ελπίζουν, να υπομένουν και να πιστεύουν, πως με επιμονή , σκληρή δουλειά κι αγάπη όλα τα όνειρά τους θα πραγματοποιηθούν.

Το πιο ουσιαστικό μήνυμα για εμένα; Όταν προσπαθείς για το κοινό καλό, όταν σκέφτεσαι πάνω από το εγώ σου, όταν δουλεύεις πρώτα με τον εαυτό σου για να δημιουργήσεις έναν πιο λαμπερό κόσμο, τότε ο Θεός και το σύμπαν θα συνωμοτήσουν κάποια στιγμή, ώστε να πραγματοποιηθεί όχι μόνο το όνειρό σου, αλλά κάτι ακόμη καλύτερο από αυτό που εσύ επιθυμούσες.

Γιατί όσες δυσκολίες κι αν κανείς περάσει, πρέπει να θυμάται πως όλα έχουν κάποιο σκοπό, όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Ας λέμε λοιπόν, να γίνει το καλύτερο για το σώμα και τη ψυχή μας ή όπως λένε οι πιο θεοσεβούμενοι. Ας γίνει το θέλημά Του.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

 

Previous ArticleNext Article