top, ΒΙΒΛΙΟ, Εκπαίδευση - Παιδεία, ΠΑΙΔΙ

Συλλογή Πολύχρωμοι Χαρταετοί

Μιαν ανάσα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές οι μικροί μαθητές ξεχύθηκαν σήμερα φορώντας κοντές βερμουδίτσες, T-shirt και καπελάκια κι ενώ εμείς πιστεύουμε πως κάνουν μάθημα είμαι σίγουρη πως εκείνοι ταξιδεύουν ήδη σε κάποια παραλία.

Έτσι λοιπόν νομίζω, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε εμείς οι γονείς, πώς οι μικροί μας φίλοι θα περάσουν τις ατελείωτες ώρες μεσημεριού, στις οποίες ούτε έξω μπορούν να είναι μα και ούτε θα είναι καλό να βυθιστούν σε οθόνες τάμπλετ, κινητών, τηλεόρασης και υπολογιστών.

Οι Εκδόσεις Διάπλαση με τη Συλλογή Πολύχρωμοι Χαρταετοί δίνουν την λύση απασχόλησης και φανταστικών ταξιδιών μέσα από τα τρία βιβλία της, τα οποία μπορούν να ξεφυλλιστούν από παιδιά ηλικίας 6-9 ετών.

Το πρώτο βιβλίο της συλλογής «Πες το μόνο στη μαμά» της συγγραφέως Αργυρώ Μουντάκη, βοηθά τα παιδιά,μέσα από την περιπέτεια των ηρώων να κατανοήσουν τη μητρική δύναμη. Αλήθεια πόσες φορές κι εμείς οι ίδιοι στα πολύ δύσκολα αναφωνούμε τη φράση «Αχ μανούλα μου»; Πόσες φορές φωνάζαμε, ως παιδιά τη μαμά με τις σούπερ δυνάμεις της; Οι μαμάδες τελικά μήπως είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά; Ένα βιβλίο φιλίας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών μα κι εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της μανούλας, που θα υποστηρίξει την ιδέα των μικρών μας φίλων, πως η μαμά, ότι κι αν έχει συμβεί από το πιο αστείο ως το πιο δύσκολο θα είναι εκεί δίπλα στο πλευρό μας να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει. Αν αρέσει δε στο παιδί σας δε το ποδόσφαιρο, μην ξεχάσετε να του το κάνετε δώρο. Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση σύγχρονη και καθαρή πλαισιώνει το κείμενο γλυκά κι ανάλαφρα.

Το δεύτερο βιβλίο είναι «Ο Άνιχνος» ο άνθρωπος δηλαδή χωρίς ίχνη της συγγραφέως Σπυριδούλας Μπιρμπίλη.  Το βιβλίο μου άφησε ίχνη στην καρδιά και στο μυαλό μου. Μία ιστορία ενός νεαρού αγοριού που φιλοδοξεί να γίνει πολλά, αλλά δεν ξέρει τι, ώσπου ανακαλύπτει πως το «ελάττωμά» του τελικά, ίσως να είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του. Πολλά θα μπορούσε να γίνει ο ήρωας της εξαιρετικής ιστορίας, μιας και η μητέρα του, του έδωσε την ελευθερία μόνος του να επιλέξει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί. Έτσι καιρό με τον καιρό δημιούργησε τα δικά του αόρατα ίχνη, που τον οδήγησαν να ακολουθήσει το επάγγελμα των ονείρων του και μη σας πω και των ονείρων μου. Αν σας αρέσουν, λοιπόν, τα παραμύθια της Χαλιμάς, αν η κόκκινη κλωστή δεμένη, ήταν από τις αγαπημένες σας φράσεις, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το προσθέσετε στη συλλογή του παιδιού σας. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια μυρίζει ανατολή και δίνει χώρο στο κείμενο να εξελιχθεί, δημιουργώντας άπειρες εικόνες στο μυαλουδάκι του μικρού σας.

Το τρίτο βιβλίο της συλλογής της συγγραφέως Φρατζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη «ΑΛΛΑΓΕΣ» μας οδηγεί σε ταξίδια αλλαγής, τα οποία σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν ευκαιρία στον ήρωα του βιβλίου όμως δημιουργούν την αίσθηση της ανασφάλειας. Η αλήθεια είναι πως για εμένα η ιστορία εκτός του ότι προτρέπει τους μικρούς μαθητές να ακολουθήσουν το παιχνίδι της ζωής και να λουστούν με τα απίθανα μα κι ανεξίτηλα χρώματά της, προσφέρει κι ένα μήνυμα οικολογικό, τροφή για σκέψη στα σχολεία κι όχι μόνο, πως καλό θα ήταν τα βιβλία να ταξιδεύουν από παιδί σε παιδί. Γιατί όχι ένα εγχειρίδιο σχολικό, να μην συνδυάσει την οικολογική συνείδηση, με τον σεβασμό προς το πρόσωπο του επόμενου μαθητή που θα το λάβει στα χέρια του και φυσικά τη γνώση που θα σημειωθεί από μολύβι σε μολύβι; Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη είναι γεμάτη χρώματα δημιουργώντας σελίδα τη σελίδα έναν καμβά του ουράνιου τόξου.

Τα βιβλία της συλλογής, περνάνε από την εποχή της εικόνας στη δύναμη του λόγου, δημιουργώντας βιβλία φιλαναγνωσίας και σεβασμού της ουσιαστικής εικονογράφησης, για τη συγκεκριμένη ηλικία .

Γεμίστε τα ράφια σας με βιβλία για το καλοκαιράκι.. Κάθε μεσημέρι θα προσφέρετε ταξίδια μακρινά στα παιδιά σας και σε εσάς την πολυτέλεια να ξεκουραστείτε. Μην αφήσετε τα μικρά σας να κάνουν σαλάτα το μυαλουδάκι τους μπροστά από μία οθόνη.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

 

Previous ArticleNext Article