Μέχρι τα μέσα Μαΐου ήταν μια επιχείρηση που λειτουργούσε κανονικά. Οι αποθήκες και τα ψυγεία ήταν γεμάτα, οι γραμμές παραγωγής δούλευαν κανονικά, οι πωλητές ήταν έξω στην αγορά, αναζητώντας και κλείνοντας συμφωνίες με πελάτες, οι εργαζόμενοι στις παραγωγικές εγκαταστάσεις και στις αποθήκες ήταν στο πόστο τους.
Σήμερα οι αποθήκες με τις πρώτες ύλες έχουν αδειάσει, αποθέματα προς πώληση δεν υπάρχουν, οι περισσότεροι πωλητές βρίσκονται σε άδεια, διότι απλώς δεν έχουν αντικείμενο, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στον τόπο εργασίας, αλλά απλώς κάνουν βόλτες στο προαύλιο.
Ο λόγος για την Creta Farms, μια εταιρεία που το 2018 έκλεισε με πωλήσεις 118 εκατ. ευρώ και μερίδιο 26%, το μεγαλύτερο στην εγχώρια αγορά αλλαντικών. Στις αρχές, δε, του 2019 είχε ξεκινήσει με ρυθμό ανάπτυξης 2% στην αγορά των αλλαντικών, όπου έως και τις αρχές Ιουλίου είχε ηγετικό μερίδιο, ενώ «έτρεχε» με ραγδαίους ρυθμούς στην κατηγορία των κατεψυγμένων κρεατοσκευασμάτων.
Ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις της είχαν καταστραφεί από μια πυρκαγιά ή έναν σεισμό, μάλλον θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται τώρα. Χωρίς να έχει πέσει ούτε… σοβάς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός να μην έχει υποστεί καμία βλάβη, η Creta Farms συμπλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα με σχεδόν μηδενική παραγωγή και τις ελπίδες διάσωσής της να λιγοστεύουν κάθε μέρα που περνά, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και χωρίς να έχει εισέλθει ακόμη στρατηγικός επενδυτής.
Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης (MOU) από τους δύο βασικούς μετόχους, τους αδελφούς Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, με τις πιστώτριες τράπεζες την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, δημιούργησε μια κάποια αισιοδοξία για τη σωτηρία της εταιρείας. Κι αυτό διότι κυρίως άνοιξε τον δρόμο για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ρόλος που έχει ανατεθεί στην ΕΥ. Η απεμπλοκή της διαδικασίας, ωστόσο, δεν σημαίνει πολλά από μόνη της, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν οι ακόλουθες συνθήκες:
• Οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν το αίτημα της Creta Farms για παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η όποια χρηματοδότηση που «ξεπαγώνει» είναι υπόλοιπα εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χορηγούνται σταδιακά και πάντα υπό την έγκριση του CRO (Chief Restructuring Officer), του «τοποτηρητή» δηλαδή που συμφωνήθηκε να τοποθετηθεί βάσει του ΜΟU. Σημειωτέον ότι έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν είχε ακόμη τοποθετηθεί CRO, διότι δεν είχε υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με την ΕΥ, η οποία ανέλαβε και τον σχετικό ρόλο. Για να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία το εργοστάσιο εκτιμάται ότι χρειάζεται περί τα 6-7 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, καθώς μόνο η αξία των πρώτων υλών που απαιτούνται σε εβδομαδιαία βάση για να επιτύχει ένα φυσιολογικό επίπεδο παραγωγής είναι 800.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση της εταιρείας μέσω factoring δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, καθώς προϋποθέτει να πραγματοποιεί πωλήσεις.
• Η εταιρεία βαρύνεται με σφραγισμένες επιταγές από εγχώριους προμηθευτές, το ύψος των οποίων, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα με τις σφραγισμένες επιταγές είχε εμφανισθεί πρόσκαιρα στα μέσα Μαΐου, ειδικά μετά την απόφαση των τραπεζών να εντάξουν τα τότε δάνεια της Creta Farms στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά τότε, αλλά οι εξελίξεις που ακολούθησαν τελικά οδήγησαν σε διόγκωσή του. Πολύ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με τους ξένους προμηθευτές, από τους οποίους κυρίως εξαρτάται η Creta Farms και κάθε ελληνική αλλαντοβιομηχανία για να καλύψει τις ανάγκες της σε χοιρινό κρέας και σε κρέας γαλοπούλας. Οπως επισήμανε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, ειδικά λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά χοιρινού, οι ημέρες πίστωσης που δίνουν οι ξένοι προμηθευτές είναι πολύ λίγες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που απαιτούν να πληρώνονται άμεσα, με την παράδοση της παραγγελίας.
• Στα τέλη Αυγούστου λήγει η παράταση για την αποπληρωμή οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου (η έδρα της Creta Farms είναι στον Νομό Ρεθύμνου) λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από έντονα καιρικά φαινόμενα τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Creta Farms θα επιβαρύνεται με οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.
Άδεια ράφια
Οι ελλείψεις σε αποθέματα άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα Ιουνίου. Τότε τα αποθέματά της μειώθηκαν στους 500 τόνους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες χρειαζόταν 750 τόνους αποθεμάτων την εβδομάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η παραγωγή της εταιρείας έπεσε στους 100 τόνους και σταδιακά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει σχεδόν μηδενισθεί.
Αποτέλεσμα: η εταιρεία που τον Μάιο είχε προϋπολογίσει τζίρο 15 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο εκτιμάται ότι ο τζίρος της θα διαμορφωθεί σε περίπου 5-6 εκατ. ευρώ, ενώ εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, δεν αποκλείεται ο τζίρος να υποχωρήσει ακόμη και στο επίπεδο των 3 εκατ. ευρώ.
Τα 3 μεγάλα «αγκάθια»
Η ανάθεση της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms έδωσε, βεβαίως, το σήμα ότι επιδιώκεται λύση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ουδείς όμως γνωρίζει εάν το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αρχικά για την εταιρεία θα αποδειχθεί μέχρι το τέλος πραγματικό.
Δυνητικοί ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής με βάση τις δημόσιες δηλώσεις τους ή τις επιστολές προθέσεων που έχουν αποστείλει, είναι οι ακόλουθοι: α) ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, β) το επενδυτικό fund αμερικανικών συμφερόντων HIG, γ) ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος, επικεφαλής του fund Impala Invest και ιδιοκτήτης της «Λακωνικής Τροφίμων» και δ) ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και της «Νίκας», ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης. Πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρεται και το fund
Deca Investments.
Μέχρι την ύπαρξη τελικής συμφωνίας –που είναι το καλό σενάριο– με κάποιον από τους παραπάνω ή άλλον επενδυτή, υπάρχουν τρία σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν:
• Το ύψος του «κουρέματος» των δανείων της Creta Farms, στο οποίο είναι διατεθειμένες να συναινέσουν οι τράπεζες. Από τους υποψήφιους επενδυτές η διαγραφή μέρους των δανείων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
• Η διατήρηση ή όχι και των 845 θέσεων εργασίας.
• Η επανάκτηση των πελατών, ειδικά στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων, τους οποίους χάνει τον τελευταίο καιρό η Creta Farms λόγω της αδυναμίας της να καλύψει τις ανάγκες τους και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η ανάκτηση της θέσης της στα ράφια των σούπερ μάρκετ θεωρείται πιο εύκολη, δεδομένης της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της.
Πηγή: kathimerini.gr