Αυτοκινητο

Πάνω από 10.000 προβληματικά Mercedes-Benz με «ιπτάμενες» οροφές στην Ελλάδα!

 
Τελικά η αποκάλυψη στις ΗΠΑ ότι οι οροφές σε κάποια μοντέλα της Mercedes-Benz «πετάνε» προς το άγνωστο φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε και τις Ευρωπαϊκές Αρχές αναγκάζοντας την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να πραγματοποιήσει μεγάλη ανάκληση. Ωστόσο η ανάκληση των μοντέλων της Mercedes-Benz με τις «ιπτάμενες» οροφές αγγίζει και την Ελλάδα και μάλιστα η γερμανική θυγατρική στη χώρα μας ανακαλεί 10.867 C-Class, CLK, E-Class και CLS, παραγωγής 2000 έως 2010, στα οποία ενδέχεται οι ηλιοροφές τους να φύγουν από το αμάξωμα του αυτοκινήτου! Όπως αναφέρει η γερμανική εταιρία, η κολλητή σύνδεση ανάμεσα στο κάλυμμα συρόμενης οροφής και το πλαίσιο της συρόμενης ανυψούμενης οροφής, ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές. Σε αυτή την περίπτωση η δύναμη πρόσφυσης της κολλητής σύνδεσης θα μπορούσε να φθίνει σταδιακά. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η σύνδεση του καλύμματος συρόμενης οροφής στο όχημα σε όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη αποκόλληση του καλύμματος συρόμενης οροφής από το όχημα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος ή/και τραυματισμού για τους χρήστες των οχημάτων που ακολουθούν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή Mercedes-Benz, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος της κόλλησης του καλύμματος συρόμενης οροφής και, εάν χρειαστεί, αντικατάσταση της συρόμενης ανυψούμενης οροφής, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης της εταιρίας στα τηλέφωνα 00800 97777777 ή 0030 2112111597.

Η ανάκληση 750.000 Mercedes-Benz στις ΗΠΑ

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει τελευταία η Mercedes-Benz κυρίως στις ΗΠΑ εξαιτίας των κοστοβόρων ανακλήσεων που της επιβάλλει να πραγματοποιήσει η Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας αποδεικνύοντας πως τα πολυτελή γερμανικά μοντέλα έχουν θέματα αξιοπιστίας. Τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία της Mercedes-Benz αποτελεί η ανάκληση στις ΗΠΑ περίπου 750.000 C-Class, E-Class, CLK και CLS, παραγωγής μεταξύ 2001 και 2011, επειδή οι ηλιοροφές τους μπορεί να «εκτοξευθούν» από το αμάξωμα!

Αιτία είναι το υλικό συγκόλλησης που έχει χρησιμοποιηθεί στις ηλιοροφές, το οποίο με την πάροδο των ετών υπάρχει η περίπτωση να χάσει τις ιδιότητές του και έτσι η ηλιοροφή να ξεκολλήσει.

Η Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) των ΗΠΑ, επισήμανε πως η οροφή των αυτοκινήτων που ανακαλούνται εξαιτίας της πιθανότητας αποκόλλησής τους από το αμάξωμα δημιουργούν πολύ υψηλούς κινδύνους για την ασφάλεια των υπόλοιπων οχημάτων που κινούνται στο δρόμο. Η Mercedes θα επικοινωνήσει με τους πληγέντες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2020 και αφού οι τεχνικοί της εξετάσουν τα οχήματα θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες χωρίς να χρεώσουν τους ιδιοκτήτες. Η διαδικασία που ακολούθησε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία γίγαντας Mercedes-Benz, η οποία αποδεικνύεται με τα high-end αυτοκίνητα που παράγει, έχει γίνει αρκετά αμφιλεγόμενη. Η NHTSA επισημαίνει ότι η Mercedes έχει κάνει πολλά λάθη στις αποφάσεις της για την ανάκληση των αυτοκινήτων και έχει διαπιστωθεί ότι η εταιρεία έκανε 101 ανακλήσεις πέρυσι και το 40% αυτού του αριθμού ήταν λανθασμένο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η Mercedes δεν ειδοποίησε τη NHTSA με αποτέλεσμα να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν επανεξετάσει την πολιτική ανάκλησης αυτοκινήτων και δεν κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπλέον ποινή ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Συνολικά, η Mercedes-Benz βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 20 εκατ. δολαρίων… Στην Ευρώπη ή σε κάποια άλλη ήπειρο δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι τώρα κάποια ανάκληση για αντίστοιχα μοντέλα. Φαίνεται ότι στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες οι οροφές έχουν κολληθεί με άλλα… υλικά!

Previous ArticleNext Article