Πολιτική

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους

Με την ευρύτατη πλειοψηφία 261 ψήφων της εθνικής αντιπροσωπείας εξελέγη η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καθίσταται η πρώτη γυναίκα που τοποθετείται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προεδρεία της Δημοκρατίας έλαβε απο την πρώτη στιγμή ευρεία πολιτική στήριξη δημιουργώντας και τις συνθήκες για την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου απο την πρώτη ψηφοφορία. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απο την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι.
Να σημειωθεί ότι απο τη διαδικασία απουσίαζαν οι Αντώνης Σαμαράς (ταξίδι στις ΗΠΑ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Τρύφων Αλεξιάδης για λόγους υγείας, ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) που προσήλθε στην Ολομέλεια μετά την λήξη της ψηφοφορίας καθώς και ο Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ) που σε επικοινωνία με του ΘΕΜΑ Fmm δήλωσε ότι βρίσκεται σε… σύσκεψη. Σύμφωνα πάντως με πηγές απο την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζουράρις είχε ενημερώσει για την απουσία του επικαλούμενος πρόβλημα υγείας. Επίσης οι κ.κ. Σαμαράς, Συρμαλένιος και Αλεξιάδης με επιστολή τους προς το προεδρείο της Βουλής δήλωσαν πως αν βρίσκονταν στην Ολομέλεια θα ψήφισαν υπερ της υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Απουσίαζε επίσης η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου.

Να σημειωθεί ότι στις 13:30 ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να της επιδώσει το αποτέλεσμα και να της ανακοινώσει ότι η εθνική αντιπροσωπεία την εξέλεξε για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει στις 13 Μαρτίου 2020 μετά την λήξη της θητείας του νυν προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article