Ειδήσεις, Ελλάδα, ΠΑΙΔΙ

Σε ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκε το 4χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από γρίπη

Ανάμεσα στα μέχρι στιγμής θύματα της εποχικής γρίπης, τραγικότερο όλων το 4χρονο κοριτσάκι που ξεψύχησε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για το οποίο δημοσίευσε προ ολίγου το iatropedia.gr περισσότερες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, το άτυχο παιδί έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια και μάλιστα είχε υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση. Επιπλέον, δεν είχε εμβολιαστεί κατά του ιού.

Σύμφωνα πάντα με το iatropedia.gr, ανάμεσα στα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή αρκετά παιδιά και βρέφη, έως 10 ετών. Μεταξύ αυτών κι ένα ανήλικο κοριτσάκι από τον Πύργο Ηλείας -το οποίο, επίσης, ανεμβολίαστο- κατάληξε διασωληνωμένο με βαριά αναπνευστικά προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, μετά από επιπλοκές του ιού.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά.

Δείτε το σχετικό σχεδιάγραμμα του ΕΟΔΥ με τις ηλικιακές ομάδες στα κρούσματα:

ΕΟΔΥ: «Προς το παρόν δεν βλέπουμε περισσότερη επιθετικότητα της γρίπης απέναντι στα παιδιά»

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί, αλλά καθησυχαστικοί προς το παρόν. Υπάρχει υπερδιάγνωση στα παιδιά και γι’ αυτό εμφανίζονται περισσότερα τα κρούσματα της γρίπης, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ και καθηγητής επιδημιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:

«Δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερο φέτος στα παιδιά. Εμφανίζονται ίσως περισσότερα κρούσματα, αλλά μάλλον γιατί υπάρχει υπερδιάγνωση. Υπάρχουν νεότερα τεστ, τα ελέγχουν πιο εύκολα οι γιατροί και τα παιδιά 5-15 χρονών, ως γνωστόν, είναι ο κύριος φορέας της γρίπης στον γενικό πληθυσμό. Οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταγράφουμε στα παιδιά, καλύτερα αυτό που συμβαίνει. Στην Αμερική που κυκλοφορεί περισσότερο η γρίπη τύπου Β, λένε ότι αυτή προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά. Στην χώρα μας δεν έχουμε ακόμα πολύ Β. Τώρα ανεβαίνει η γρίπη Β, θα δούμε τι θα γίνει», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: infokids.gr

Previous ArticleNext Article