Αυτοκινητο

Αναβάλλεται η εφαρμογή του WLTP!

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Νέα παράταση στην έναρξη της ισχύος του νέου προτύπου μέτρησης εκπομπών CO2, το λεγόμενο WLTP, θα δώσει η κυβέρνηση ώστε τα στελέχη των Υπουργείων να έχουν περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους για να προσαρμόσουν ανάλογα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 και να μην επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr το κυβερνητικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει τη νέα μέθοδο μέτρησης εκπομπών CO2 από την 1 Ιανουαρίου 2021 αντί για την 1η Μαρτίου του 2020 καθώς τα κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν να πραγματοποιήσουν βιαστικές κινήσεις και να υπολογίσουν τους νέους συντελεστές αλλά και τα νέα όρια εκπομπών CO2 σύμφωνα με το νέο πρότυπο με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται ακραίες διαφορές στα Τέλη Κυκλοφορίας όμοιων αυτοκινήτων αλλά με διαφορετικές πρώτες Άδειες Κυκλοφορίας. Ειδικότερα αν ένα αυτοκίνητο είχε 1η Άδεια Κυκλοφορίας στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 τότε τα Τέλη Κυκλοφορίας του θα υπολογιστούν με τους υπάρχοντες συντελεστές και αν ίσχυε το πρότυπο WLTP από την 1η Μαρτίου τότε το ίδιο αυτοκίνητο θα μπορούσε να είχε έως και τα διπλάσια ή τριπλάσια Τέλη Κυκλοφορίας εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από το νέο σύστημα μέτρησης.

Επίσης με την παράταση της ισχύος του NEDC που αποτελεί το τωρινό σύστημα μέτρησης εκπομπών CO2 θα μπορούν να εκτελωνιστούν με ευνοϊκότερο καθεστώς όλο το στοκ των καινούριων αυτοκινήτων που βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αυξάνονταν το κόστος εκτελωνισμού τους και κατ’ επέκταση και οι τιμές διάθεσης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Τέλος η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του WLTP για το 2021 θα δημιουργήσει και ένα κλίμα «ηρεμίας» στην αγορά και στους καταναλωτές οι οποίοι ενόψει της έλευσής του είχαν «παγώσει» τις όποιες αποφάσεις ήθελαν να λάβουν ώστε να αποκτήσουν κάποιο καινούριο αυτοκίνητο. Με το WLTP να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι καταναλωτές θα μπορούν να ωφεληθούν από την συγκεκριμένη μετάθεση της ημερομηνίας και να αποκτήσουν όποιο καινούριο αυτοκίνητο επιθυμούν πληρώνοντας Τέλη Κυκλοφορίας σύμφωνα με το πρότυπο NEDC που σίγουρα «μεταφράζεται» σε χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας!

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr η εφαρμογή του WLTP θα επηρεάσει μόνο τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και όχι τα παλαιότερα.

Previous ArticleNext Article