Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Κορωνοϊός: Στήριξη 2 δισ. σε 1 εκατ. νοικοκυριά-επιχειρήσεις

«Ζεστό χρήμα» δύο δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει τρεις από τις πιο επείγουσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιράζει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12, εξειδικεύοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό:

Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις, το οποίο είναι το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής «όσοι κάνουν απολύσεις, δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση».

Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τετάρτη στο MEGA, αυτό το πακέτο μέτρων των 2 δισ. θα μπορεί να επαναλαμβάνεται και κάθε επόμενο μήνα παράτασης ισχύος των περιοριστικών μέτρων, ενώ θα συμπληρωθεί και με άλλες παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ μέσω δράσεων του ΕΣΠΑ.

Με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα:

– «παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες έπρεπε φέτος να αλλάξουν

– αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους

– ρυθμίζεται το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων σε επιχειρήσεις που κλείνουν δια νόμου.

Σε μια εβδομάδα 30.000 απολύσεις

Δυσοίωνα τα μηνύματα για την αγορά εργασίας το Μάρτιο. Η πρώτη εικόνα του συστήματος Εργάνη μοιάζει απογοητευτική αν και επισήμως τα στοιχεία των ροών απασχόλησης θα δημοσιοποιηθούν σε δύο μήνες. Το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν πέρυσι το Μάρτιο του 2019 , είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο-προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Μόλις χθες απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που είχαν αναλάβει και δρομολόγια μαθητών ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον τουρισμό. Το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που είναι σχεδόν άδεια καλούν το προσωπικό να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών. Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική η εκ περιτροπής.

Η αποζημίωση των 400 ευρώ θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη.

Παράλληλα θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δεν μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.τους

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Για την καταβολή θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article