Εκπαίδευση - Παιδεία, Ελλάδα, ΠΑΙΔΙ

Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ θα ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά σχολεία

Μαζί με τα δημοτικά σχολεία  θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μαζί τους θα ανοίξουν και τα ΚΔΑΠ «εφόσον τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία και την επαναλειτουργία τους θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Κατά τον κ. Πέτσα μαζί με τις ανακοινώσεις για τους παιδικούς σταθμούς θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κατασκηνώσεις ιδιωτικές και κρατικές.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η επιτροπή των ειδικών του υπ. Υγείας αποφάσισε σε σημερινή συνεδρίαση να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Όπως είπε, δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές ΑμεΑ γιατί η αποστέρηση των ΑμεΑ από δημιουργικές εστίες απασχόλησης επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους πορεία.

«Συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποστάσεις και τα γενικότερα μέτρα προστασίας» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Όπως σημείωσε μετά από σχετική ερώτηση την τελική απόφαση για επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων θα την λάβει ο πρωθυπουργός μετά από την εισήγηση των ειδικών.

Η γέφυρα για την επόμενη φάση της κρίσης

Ξεκινώντας την αρχική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σήμερα σε μια ευχάριστη θέση: έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων» τονίζοντας ότι «δείξαμε όλοι μαζί ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα και ακούσαμε και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών» και ευχαρίστησε τους πολίτες γι αυτό.

Με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι σήμερα είμαστε σε θέση «να περπατήσουμε στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο». Πρόσθεσε ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο» και έκανε αναφορά στο σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς γιατί προέχει πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιλέξαμε τον δρόμο της αλληλεγγύης

«Θυσιάσαμε έτσι ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», είπε. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία; Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα ‘Συνεργασία’».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, το πρόγραμμα αυτό θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και «αν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί». Με τον τρόπο αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξασφαλίζεται επίσης ότι «εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον Τουρισμό, στις μεταφορές, τον Πολιτισμό και στην εστίαση διατηρούνται οι θέσεις εργασίας χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή τον μισθό των εργαζομένων».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «η κριτική ότι δήθεν με αυτήν την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη». Εξήγησε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο αλλά μόνο με το μηδέν, με την ανεργία, την ανασφάλεια. Αυτά θα αντιμετωπίσουμε με το σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα όχι τα φανταστικά». «Αυτά που απασχολούν τον κόσμο όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και η κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους».

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article