Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Πόσα θα πληρώνουμε από 1η Ιουνίου για εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς, καφέδες και σινεμά

Πτώση τιμών αναμένεται από την 1η Ιουνίου σε καφέ και τουριστικά πακέτα με σκοπό να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Αυτό θα συμβεί φυσικά αν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τις μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% στις τελικές τιμές για τους Έλληνες και τους ξένους καταναλωτές.

Ανάλογη μείωση θα υπάρξει και στα κόμιστρα στα μέσα μεταφοράς, καθώς το ΦΠΑ μειώνεται και εκεί από 24% σε 13% για πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα το κόστος του εισιτηρίου του μετρό από 1,4 ευρώ που είναι, θα πρέπει από την 1η Ιουνίου να πάει στα 1,3 ευρώ ή και λιγότερο. Ανάλογα, περίπου κατά 10% θα πρέπει να μειωθεί και το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Καραμανλής: Σκέψεις να πέσει στο 1,20 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να πέσει στο 1,20 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από την 1η Ιουνίου μέχρις τις 31 Οκτωβρίου που θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ 13%, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον Σκάι.

Με την μείωση του ΦΠΑ το εισιτήριο από το 1,40 ευρώ θα πάει στο 1,28 και εμείς θα εισηγηθούμε να πάει στο 1,20 ανέφερε ο κ Καραμανλής.

Διευκρίνισε επίσης ότι θα μειωθεί και η τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών και ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι όσοι προμηθευτούν μετά την 1η Ιουνίου ετήσιες κάρτες γιατί θα είναι πιο φθηνές .

Τώρα όσον αφορά στον καφέ, θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα: το 1,3 πρέπει να γίνει 1,2 ευρώ, και τα 2,5 ευρώ να γίνουν 2,3 ευρώ. Ανάλογα θα πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των αναψυκτικών με τον κατάλογο των μειώσεων να περιλαμβάνει ακόμη το τσάι, τη σοκολάτα, τη λεμονάδα και τη γκαζόζα.

Όσο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα πρέπει και αυτά να κοστίζουν λιγότερο κατά 9% από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναπροσαρμογές τιμών έχουν περιθώριο να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των προϊόντων που θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ (13% αντί για 24%):

1. Σερβιριζόμενα ροφήματα

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

Δείτε πίνακες με τις νέες μειωμένες τιμές ΕΔΩ

10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%).

Τι θα ισχύει για τα ακτοπλοϊκά 

Μείωση στο ΦΠΑ θα ισχύει και για τα ακτοπλοϊκά.

Έτσι, για παράδειγμα, για μια απλή μετάβαση οδικώς στην Πάτρα, το εισιτήριο κοστίζει 20,70 ευρώ και με το μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να περιοριστεί στα 18,86 ευρώ.

Για να μεταβεί κανείς στις Σπέτσες με πλοίο κλειστού τύπου, θα πρέπει να πληρώσει 42,50 ευρώ. Με το μειωμένο ΦΠΑ, η τιμή θα πρέπει να περιοριστεί στα 38,73 ευρώ.

Για το ακτοπλοϊκό ταξίδι προς Μυτιλήνη, με θέση αεροπορικού τύπου, το εισιτήριο κοστίζει 54 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να πέσει στα 49,20 ευρώ.

Αν θελήσει κάποιος να μεταβεί αεροπορικώς στο Ηράκλειο και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο, η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 123 ευρώ (αν και οι τιμές «παίζουν» ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το χρόνο της κράτησης). Από τον επόμενο μήνα, το ίδιο εισιτήριο θα πρέπει να κοστίζει 112 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article