Αυτοκινητο

Σοκ στο Βόλο! Υπέρβαση 200% στα επικίνδυνα μικροσωματίδια

Τελικά το πρόβλημα που προκαλούν τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα αποδεικνύεται ότι δεν περιορίζεται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια. Μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη έρευνα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας απέδειξε ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στον Βόλο καταρρίπτοντας τον μύθο ότι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων στα επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Green Your Air”, επιβεβαίωσε την κρισιμότητα της κατάστασης, παρουσιάζοντας τις αυξημένες υπερβάσεις που σημειώνονται στα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου PM2.5, μέσω 12 σταθμών μέτρησης σε διάφορα σημεία της πόλης του Βόλου. Πρέπει να σημειωθεί πως η επιστημονική κοινότητα έχει ορίσει τους ρύπους PM2.5, ως πολύ επικίνδυνους, μιας και οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι άμεσες (λόγω της μικρής διαμέτρου, τα μικρόσωματίδια έχουν την ικανότητα να εισχωρούν κατευθείαν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα). Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα και τις μετρήσεις που διεξήχθησαν από τον Μάρτιο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 σημειώθηκαν 178 μέρες υπερβάσεων. Οι υπερβάσεις καλύπτουν συνεπώς τη μισή διάρκεια του χρόνου και δυστυχώς είναι αρκετά υψηλές, με το μέσο όρο να είναι στα 30,03 μg/m3, όταν ο ΠΟΥ έχει θέσει το όριο στα 10,00 μg/m3. Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του COVID επαλήθευσε πως όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα και μετακινήσεις περιορίζονται σημαντικά, άμεσα και δραστικά επίσης μειώνονται οι αέριοι ρύποι, τονίζοντας για άλλη μια φορά πόσο πολύ επηρεάζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα. Τα παιδιά παρουσιάζονται ως οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ρύπανσης, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης συσχετίζουν της ημερήσιες υπερβάσεις των ρύπων PM2.5 με την αύξηση περιστατικών στην Παιδιατρική κλινική του Βόλου κατά +32,43%. Εκτός της αύξησης των περιστατικών της παιδιατρικής, σημαντική αύξηση εμφανίστηκε και στην Παθολογική κλινική κατά +25,83%.

Τέλος, αλλά πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί η ρύπανση στον αέρα καθιστούν τον πληθυσμό περισσότερο ευάλωτο στους ιούς τύπου COVID, καθώς αυτοί προσβάλλουν κυρίως το κάτω αναπνευστικό σύστημα.

Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Previous ArticleNext Article