Αγορά, Ειδήσεις

Ένωση Καταναλωτών Βόλου: Οργιάζουν οι απάτες την εποχή της πανδημίας

Εντάθηκαν οι ηλεκτρονικές εξαπατήσεις, βγαίνουν συνεχώς νέοι τρόποι

Οργιάζουν οι διάφορες απάτες την εποχή της πανδημίας, που μπορεί να ασχολούμαστε ώρες με το διαδίκτυο, λόγω lock down, το ίδιο όμως κάνουν και οι απατεώνες με νέες μεθόδους, κάθε φορά, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικούς κωδικούς.
Ο Αλέκος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και συνέστησε να είμαστε υποψιασμένοι τόσο στα e mail που δεχόμαστε, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΚΑ, τα κρούσματα εξαπάτησης έχουν αυξηθεί λόγω και των ηλεκτρονικών αγορών που παρουσίασαν αλματώδη αύξηση κατά το lock down, ενώ συστήνεται στους καταναλωτές να ψωνίζουν από πιστοποιημένα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα και όχι από τυχαίες προσφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
«Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί και λόγω πανδημίας, όπως κι εμείς ασχολούμαστε πολλές ώρες με το διαδίκτυο, έτσι και οι απατεώνες έχουν βρει ευκαιρία να διεισδύσουν και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας αποσπάσουν κάποια χρήματα ή προσωπικούς κωδικούς», τόνισε.

«Εξελιγμένες και κάθε φορά με νέες μεθόδους»

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη, οι απατεώνες χρησιμοποιούν πολύ εξελιγμένες και κάθε φορά νέες μεθόδους, ώστε να μη γίνονται αντιληπτές. Παλιότερα, τόνισε, είχαμε κάποια κείμενα κακομεταφρασμένα γιατί οι περισσότερες απάτες προέρχονται από το εξωτερικό, ώστε να μην μπορούν να επισημανθούν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σήμερα βλέπουμε να έχουν εξελιχθεί, να είναι προσαρμοσμένα επακριβώς, πολύ πιστευτά, κάποια μας προσφέρουν χρήματα από κληρονομιές, δωρεές, λαχεία κλπ., ενώ άλλα προσποιούνται δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας, τράπεζες και μας οδηγούν μέσω λινκ σε ένα άλλο περιβάλλον και ζητούν να συμπληρώσουμε στοιχεία, για να μας υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα.
Ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ τόνισε ότι υπάρχουν και οι καινούργιες απάτες με καταθέσεις περισσότερων χρημάτων σε λογαριασμό μας και ζητούν επιστροφές, έχοντας βρει τρόπο να παίρνουν αποδείξεις κατάθεσης από το e banking.
«Η ουσία είναι ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να έχουμε στον υπολογιστή μας ενημερωμένο σύστημα προστασίας από τους ιούς, διότι πολλά μηνύματα είναι κακόβουλα, που μπορούν να καταστρέψουν υπολογιστές ή να υποκλέψουν τα δεδομένα μας», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ζητά να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αποστολές μηνυμάτων, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το όνομα του αποστολέα φαίνεται γνωστό, αν και η κατάληξη του e mail είναι περίεργη, από άλλη χώρα, συστήνει να μην πατάμε οποιοδήποτε λινκ ταχυσυνδέσμου. Επίσης τονίζει ότι για να δούμε αν ένα λινκ σε μήνυμα είναι πραγματικό, μπορούμε να το αντιγράψουμε και με μια μηχανή αναζήτησης, για να δούμε αν είναι υπαρκτό, αν και η πιο ασφαλής πρακτική είναι να το διαγράφουμε. Ακόμη αναφέρει ότι πρέπει να δείχνουμε προσοχή και στα επισυναπτόμενα αρχεία που μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
«Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει χρήματα και πρέπει να δείχνουμε προσοχή στις πολύ δελεαστικές προσφορές σε κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά στο διαδίκτυο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης.
Για τις απάτες που προέρχονται από την Ελλάδα, ο κ. Κουτσελίνης ανέφερε ότι είναι σχετικά εύκολο να αναζητηθούν, να εντοπιστούν και να επιστραφούν κάποια χρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση όταν πρόκειται για απατεώνες που δρουν στο εξωτερικό, ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος, κυρίως από τρίτες χώρες που έχουν άσυλο.

magnesianews.gr

Previous ArticleNext Article