Ειδήσεις, Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

Εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση οι πρώτες πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα με έναν μεγάλο αριθμό να κόβονται εξαιτίας του ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις μείωσης τζίρου.

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η καταβολή των χρηματικών ποσών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να γίνουν καταβολές χρηματικών ποσών μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει σήμερα αύριο, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Αναφορικά με τον αριθμό τον δικαιούχων ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικά στοιχεία, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος, καθώς όπως και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση δεν είχε μείωση τζίρου ή δεν είχε τζίρο αναφοράς τα 200€ τον Ιανουάριο ή συνδυασμό αυτών.

Στο θέμα των ενοικίων ο κ. Σταϊκούαρα είπε ότι για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπεβλήθησαν προς επεξεργασία το Νοέμβριο 266 χιλιάδες αιτήσεις και τον Δεκέμβριο 304 χιλιάδες αιτήσεις . Από αυτές περίπου το 80% είναι δεκτές οι άλλες είναι ένα μικρό ποσοστό προς διόρθωση και το σημαντικότερο ποσοστό αυτού που απομένει είναι απορριπτέο. Όπως τόνισε έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει στους ιδιοκτήτες 84,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν συμψηφιστεί 263.379 φορολογούμενους 42,8 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για τον Νοέμβριο έχουν καταβληθεί 19,2 εκατομμύρια ευρώ σε 176.034 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τον Δεκέμβριο σε 205.647 ιδιοκτήτες έχουν καταβληθεί 22,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με όσους απορρίφθηκαν από το σύστημα ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι 21.000 ιδιοκτήτες είναι μη πληττόμενοι για χρήση επαγγελματικής στέγης, 11.860 το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης, 19.600 δεν έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή ή συζύγου, 12.800 το ποσοστό μείωσης του ενοικίου είναι χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο στο νόμο, ενώ 3.750 έχουν δηλώσει λύση της μίσθωσης.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα συνεχιστεί η χρηματοδοτική βοήθεια στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Μας προβληματίζει και το λιανεμπόριο και η εστίαση και ο τουρισμός. Ενδεικτικά κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8 με 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%.

Εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων του 2019 έναντι του 60% που είναι ένα άλλο σενάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι και ο τουρισμός και το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι κομβικά στοιχεία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς τους κλάδους για όσο χρειαστεί».

Previous ArticleNext Article