top, Θέατρο, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία, Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαδικτυακή προβολή της νέας παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, «Antigoniproject»

Στην ιστοσελίδα www.doepap.gr, αλλά και στο κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου στο YouTube θα είναι διαθέσιμη η νέα παραγωγή «Antigoniproject» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου.

Πρόκειται για μία νέα παραγωγή που ολοκληρώθηκε και βιντεοσκοπήθηκε ειδικά για διαδικτυακή προβολή, δίνοντας τη δυνατότητα στους φίλους του θεάτρου  σε όλη την Ελλάδα να απολαύσουν οικογενειακά και εντελώς δωρεάν  από την άνεση του σπιτιού τους την πρωτότυπη και επίκαιρη αυτή παράσταση.

Το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης του κοινού σε νέα πολιτιστικά προϊόντα και λαμβάνοντας υπόψη, αφενός την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 και αφετέρου την δυνατότητα που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να διατηρήσουμε την επαφή μας με την τέχνη, εγκαινιάζει με τη συγκεκριμένη παράσταση,  μία σειρά δράσεων μέσα από τις διαδικτυακές του πλατφόρμες.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

«To 2020 ένας θανατηφόρος ιός, o Covid 19 κτυπά την ανθρωπότητα και έως ότου να βρεθεί το εμβόλιο απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους. Οι άνθρωποι φορούν υποχρεωτικά μάσκες στην εργασία και στις συναθροίσεις τους. Στην Ελλάδα της εποχής της καραντίνας πολλοί νέοι κλεισμένοι στα σπίτια τους μοιράζονται την επικοινωνία γύρω από ένα τραπέζι αλλά και με chat rooms μέσω internet. Ζούνε ταυτόχρονα μέσα στο σπίτι τους αλλά και έξω από αυτό. Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που η ιδιωτική ζωή αποκτά διαστάσεις δημόσιου βίου και το αντίστροφο, αναζητούν τρόπους να εκφράσουν αυτό που συμβαίνει. Αυτή την κατάσταση βιώνουν οι τέσσερις «έγκλειστοι» της παράστασης και με αφορμή τον λόγο της Αντιγόνης του Σοφοκλή αντλούν λέξεις, σκέψεις και αισθήματα, θέτουν ερωτήματα και αναρωτιούνται γύρω από αρχαίες αλήθειες και νέες πραγματικότητες. Ζητήματα κοινωνικά όπως η οικολογική επίγνωση, η έμφυλη βία αλλά και προσωπικά όμως η μοναξιά συνομιλούν με το έργο του Σοφοκλή. Παράλληλα, δημοτικά τραγούδια που αντλούν τις ρίζες από τον αρχαίο διθύραμβο συνδιαλέγονται με την ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Το Antigone Project είναι μια σύγχρονη πρόταση διαλόγου με το αρχαίο δράμα και την παράδοση, μέσα σε μια εποχή που όλοι θα θυμόμαστε.»

Η τραγωδία του Σοφοκλή έχει χαρακτήρα αιώνιας επικαιρότητας. Η Αντιγόνη είναι σύγχρονη όσο ποτέ γιατί δραματοποιεί τη ρήξη ανάμεσα στην ιδιωτική συνείδηση και το δημόσιο συμφέρον. Θα επικρατήσουν  οι νόμοι και η πειθαρχία ή θα υπερισχύσει το βαθύτερο  δίκαιο της φύσης του ανθρώπου; Το ατομικό πνεύμα ή η συλλογική ανάγκη; Οι  συνθήκες αλλάζουν όμως  το ερώτημα επανέρχεται επίκαιρο.

Η παράσταση Antigoniproject του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τοποθετείται  στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγνώσεων και αποτελεί ένα νήμα του τραγικού λόγου που συνδέει το αρχαίο κείμενο  στο σήμερα. Επιχειρείται  να επικοινωνήσει τα αιωνία ερωτήματα στους νέους ανθρώπους. Σκοπός είναι να ισορροπήσει τις αντιθέσεις μεταξύ πόλης και οικογένειας, επαναπροσδιορίζοντας  τους όρους  συνύπαρξης σε εποχές κρίσης. Μέσα από την προσέγγιση αυτή τα χορικά του Σοφοκλή ξαναγράφονται με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεατών σε ζητήματα έμφυλης διαμάχης, οικολογικής ανισορροπίας, δικαιωμάτων των παιδιών, χειραφέτησης των γυναικών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Η σκηνοθεσία ανήκει στην Εύη Δημητροπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Ηλίας Χατζόγλου και η  μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα. 

Πρωταγωνιστούν:

Ιωάννης Κοτσαρίνης, Ευσταθία Μπατσή – Συνοδή, Ασημίνα-Νιόβη Κωστοπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου Γρηγόρης Γαλάτης.

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη από 14/4/2021 έως  21/4/2021. Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2018-2020 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Previous ArticleNext Article