Εκπαίδευση - Παιδεία

Σχολεία: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο σε όλες τις βαθμίδες

Παρά τη «θυελλώδη» φετινή χρονιά στα σχολεία, λόγω των συνεχών ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία, οι πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας για αναμόρφωση της διδασκαλίας στα σχολεία, με τις πρώτες αλλαγές να έρχονται τον Σεπτέμβρη του 2021, προχωρούν κανονικά.

Εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, νέα προγράμματα σπουδών, επέκταση σε όλα τα σχολεία των πιλοτικών εργαστηρίων δεξιοτήτων, καθώς και των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία, νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, καθώς και πειραματικά ΙΕΚ και πρότυπα ΕΠΑΛ, είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας τα επόμενα έτη. Σημειώνεται ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι και η πρώτη μετά από πάνω από μια δεκαετία που θα γίνουν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε 218 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, το πρόγραμμα πλέον επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για μια σειρά θεματικών κύκλων που περιλαμβάνουν από το περιβάλλον, τη διατροφή και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έως την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την επιχειρηματικότητα.

Τα εργαστήρια εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα με στόχο την ένταξη νέων μεθόδων διδασκαλίας που στοχεύουν στην καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, και ο εξοπλισμός των σχολείων, ιδίως στις θεματικές όπως της ρομποτικής, θα ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων στα Αγγλικά, που φέτος λειτούργησε πιλοτικά για τα νηπιαγωγεία, από τη νέα χρονιά θα ισχύσει σε όλες τις σχολικές μονάδες. Σημειώνεται πως τη νέα σχολική χρονιά ολοκληρώνεται η εφαρμογή της καθολικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με την ένταξη και των τελευταίων δήμων που είχαν μείνει εκτός τις προηγούμενες χρονιές λόγω έλλειψης υποδομών.

Τέλος, ο σχολικός χάρτης θα εμπλουτιστεί με δομές πρότυπων και πειραματικών σχολείων, με τα αποτελέσματα της ανοιχτής πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας προς τα δημόσια σχολεία να αναμένεται τις επόμενες μέρες. Και, στο μέτωπο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα ιδρυθούν νέα πειραματικά ΙΕΚ και πρότυπα ΕΠΑ.Λ.

Με πιλοτική εφαρμογή σε έναν περιορισμένο αριθμό σχολείων θα ξεκινήσει η διδασκαλία των νέων προγραμμάτων σπουδών, που αποτελούν έργο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής, από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα νέα προγράμματα στοχεύουν σε μια εξατομικευμένη, μαθητοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία.

Σε επόμενο στάδιο, τα προγράμματα σπουδών θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα σχολεία, όταν θα είναι έτοιμα και τα νέα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα είναι και σε ψηφιακή μορφή. Μια νέα εισαγωγή στη σχολική διδασκαλία θα είναι και το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή παραπάνω από ένα εγχειρίδια τα οποία θα έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός, κι όχι ένα αποκλειστικά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, από τα οποία θα αντλεί πληροφορίες από πολλαπλές πηγές.

Για όλα τα παραπάνω προβλέπεται και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τόσο στον βασικό εγγραματισμό όσο και στις νέες προσθήκες στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει η επιμόρφωση 70.000 εκπαιδευτικών για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων στα Αγγλικά στα νηπιαγωγεία.

Η διαδικασία της επιμόρφωσης θα προσφέρεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες σύγχρονης και ασύγχρονης επιμόρφωσης, με πιστοποιημένες διαδικασίες και διασφάλιση ποιότητας, λειτουργώντας ως χώρος συνεργατικής μάθησης και διάχυσης πρακτικών.

Previous ArticleNext Article