Ειδήσεις, Κοινωνία

Πάσχα στα μπαλκόνια και «Χριστός Ανέστη» στις 21:00, «φρένο» στις μετακινήσεις εκτός νομού

Όπως όλα δείχνουν, Πάσχα στα μπαλκόνια μας και ανάσταση στις 21:00 θα κάνουμε φέτος, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να σφυροκοπά την χώρα. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ άσχημη και δεν αφήνει περιθώριο ούτε για Πάσχα στο χωριό αλλά ούτε για άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων προς το παρόν. Μέσα στην εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για το Πάσχα και την λειτουργία των εκκλησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστοί φέτος θα κάνουν ανάσταση νωρίτερα, καθώς λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν θα γίνει τα μεσάνυχτα αλλά εντός του ωραρίου κυκλοφορίας, δηλαδή 05:00 – 21:00.

Μάλιστα, η Ανάσταση θα γίνει στις εκκλησίες, στον προαύλιο χώρο και πάντα με περιορισμένο αριθμό πιστών.

Νωρίτερα θα γίνουν και όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εκκλησία φαίνεται πως έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν νωρίτερα όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας, καθώς όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν υπάρχει δογματικό θέμα.

«Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό», διασαφήνισε ο Αρχιεπίσκοπος σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε αλλά και το ότι οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, για τη διασπορά του κορονοϊού, ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

«Μην ταράξουμε τα πράγματα» – «Δεν θα πάμε στα χωριά μας» λέει ο Ιερώνυμος

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα, με περισσότερη ελευθερία», τόνισε επίσης ο Αρχιεπισκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για το αν υπήρξε κοινός τόπος με τον πρωθυπουργό.

Τι ζητά η Ιερά Σύνοδος για το Πάσχα

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας ζήτησε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών στους μεγάλους ναούς.

Επίσης σημειώνουν πως θα πρέπει να αλλάξει και η ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται μετά τις 9 το βράδυ και κυρίως το βράδυ της Ανάστασης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 20 άτομα».

Ανακοινώνονται οι αποφάσεις για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

Μέσα στην εβδομάδα θα παρθούν και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Τη λήψη και ανακοίνωση των αποφάσεων για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα εντός της εβδομάδας προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος τόσο για τις μετακινήσεις εκτός νομού όσο και για τη λειτουργία των ιερών ναών.

Η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε και στις εικόνες του Σαββατοκύριακου από τα κορονοπάρτι στις πλατείες της Αθήνας, απευθύνοντας έκκληση στους νέους και στην κοινωνική τους ευθύνη «να τηρήσουν τα μέτρα». Ανέφερε ακόμα πως «η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας κάνει υπομονή και τηρεί τα μέτρα».

Previous ArticleNext Article