ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Σε «αδιέξοδο» ο δρόμος στα παράλια του Αγιοκάμπου

Νέα δεδομένα στην ολοκλήρωση του έργου της παραλιακής οδού Αγιοκάμπου – Βελίκας δημιουργεί η αρνητική έκβαση χθεσινής προσφυγής του Δήμου Αγιάς στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, ζητώντας να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου προκειμένου να διευκολυνθούν παραθεριστές, κάτοικοι και επαγγελματίες.

Μια προσωρινή λύση έως ότου αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τμήματος του παραλιακού δρόμου που περνά μέσα από ιδιωτικό οικόπεδο και για το οποίο τμήμα ερίζουν Δήμος και ιδιοκτήτρια, ο σύζυγος της οποίας -με επιστολή του στην «Ε»- έθεσε τη διάσταση της ανταλλαγής αντί της απαλλοτρίωσης. Μια πολυετής διαφωνία που οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να έχει ασφαλτοστρωθεί ο παραλιακός δρόμος στο σύνολό του, μήκους 12 χλμ., με εξαίρεση τα περίπου 300 μέτρα που διασχίζει το ιδιωτικό οικόπεδο και παραμένουν χωματόδρομος.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, που επισήμως θα ανακοινωθεί σήμερα, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να είναι αρνητική για τον Δήμο Αγιάς, καθώς το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής που ζήτησε ο Δήμος, έχοντας μάλιστα τη στήριξη κατοίκων και επαγγελματικών φορέων της περιοχής, όπως καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Κατά τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου χθες, ο Δήμος Αγιάς με πρόσθετες παρεμβάσεις νομικών εκπροσώπων, της εργολήπτριας εταιρείας, δεκάδων κατοίκων των 3 οικισμών της περιοχής, καταστηματαρχών επισιτισμού και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων ζήτησε να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου ενόψει μάλιστα και της νέας θερινής περιόδου, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που αναγκαστικά θα σημάνει την έναρξη διαδικασιών απαλλοτρίωσης του επίμαχου οικοπέδου.

Έτσι, ο Δήμος Αγιάς, σε συνεννόηση προφανώς με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή και το Υπουργείο Μεταφορών, θα πρέπει να αναζητήσει από σήμερα νέα λύση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και ο δρόμος να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Εξέλιξη που δεν φαίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον με αφορμή τόσο την απροσδιόριστη ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Αρείου Πάγου όσο και μετά το αίτημα περί ανταλλαγής.

Όπως είναι γνωστό, η αντιπαράθεση του Δήμου Αγιάς και της ιδιοκτήτριας οικοπέδου αφορά το επίδικο τμήμα 300 μέτρων της παραλιακής οδού που διέρχεται του οικοπέδου. Ο Δήμος Αγιάς παραπέμπει σε αποφάσεις και έργα δεκαετιών που αποδεικνύουν ότι ο παραλιακός δρόμος είναι δημόσιος δρόμος, ενώ η ιδιοκτήτρια παραπέμπει σε δύο δικαστικές αποφάσεις οι οποίες της αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία, άρα αναγνωρίζουν και ως ιδιωτικό δρόμο το τμήμα του παραλιακού που περνά μέσα από το οικόπεδο. Διαφωνία για την οποία ο Δήμος Αγιάς άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, υπόθεση που συζητήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όμως η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Η αντιπαράθεση οξύνθηκε μετά και την κατάθεση μήνυσης της ιδιοκτήτριας που οδήγησε στη σύλληψη του δημάρχου Αγιάς Αντ. Γκουντάρα και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, ενώ την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές για την «ειρηνική επίλυση της διαφοράς» μετείχαν σε συνάντηση υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού.
Κατά τη συνάντηση, μετά από αίτημα της ιδιοκτήτριας, ο δήμαρχος Αγιάς δεσμεύτηκε για τη λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα γίνει απαλλοτρίωση της επίδικης έκτασης στην περίπτωση απορριπτικής απόφαση του Αρείου Πάγου. Έτσι συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και ελήφθη η σχετική απόφαση.

Στο μεταξύ, ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου που τυγχάνει και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, με επιστολή στη χθεσινή «ΕτΔ» αντέτεινε πως εάν ο δήμαρχος θέλει να επιλύσει το πρόβλημα «οφείλει να προβεί σε ανταλλαγή του ιδιωτικού δρόμου με ισάξιο δημοτικό ακίνητο».

Χθες το πρωί ο Δήμος Αγιάς μαζί με νομικούς συμβούλους κατοίκων και επαγγελματικών φορέων της περιοχής προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα ασφαλτόστρωσης στο επίδικο τμήμα της παραλιακής οδού.

Καταθέτοντας μάλιστα και υπόμνημα εντός του οποίου γινόταν αναλυτικά αναφορά στο ιστορικό του θέματος παραπέμποντας σε αποφάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, νομαρχών και περιφερειαρχών αλλά και αποφάσεων για έργα που έγιναν στον συγκεκριμένο δρόμο, μεταξύ άλλων της εγκατάστασης δικτύων, ύδρευση, αποχέτευσης, κ.λπ., προ πενταετίας περίπου.
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας αναμένεται να γίνει γνωστή επισήμως σήμερα και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για απόρριψη του αιτήματος, τότε ο Δήμος Αγιάς θα πρέπει να αναζητήσει λύση για την ασφαλή διέλευση των διερχομένων. Διάσταση που υπογράμμισαν τέλος φορείς της περιοχής που για να αναδείξουν μάλιστα το πρόβλημα, προχθές Κυριακή συγκεντρώθηκαν στο επίδικο σημείο της παραλιακής οδού.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article