Ειδήσεις, Εργασία

Κανονικά οι εμβολιασμοί Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα κλείσουν μόνο την Κυριακή του Πάσχα – Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 30-39

«Αν παραστεί ανάγκη τον επόμενο μήνα το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται σε ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και θεραπευτήρια».

Από τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών (1,36 εκατ. άτομα) και από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί αυτής της ομάδας.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τη μία μέρα θα εγγραφούν και την επόμενη θα αρχίσουν να εμβολιάζονται»Επίσης ανακοίνωσε επίσης, ότι εκτός από τα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα εάν παραστεί ανάγκη τον επόμενο μήνα το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται σε ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και θεραπευτήρια.

Παράλληλα, δήλωσε, πως ο εμβολιασμός για τους 30 – 39 θα γίνει αποκλειστικά με το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, καθώς, όπως ανέφερε υπάρχει απόθεμα από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ποιοι ακολουθούν

Σημειώνεται πως από χθες Τετάρτη άνοιξε η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν οι ηλικιακές ομάδες από 50 έως 54 ετών, ενώ όπως ανακοινώθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα παίρνουν σειρά οι 30 – 39. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις ηλικίες από 40 – 49 ετών.

Κανονικά οι εμβολιασμοί Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα

Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα σταματήσουν τελικά οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι αρχικές ανακοινώσεις προέβλεπαν τετραήμερο «πάγωμα» της επιχείρησης «Ελευθερία», από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Τελικά οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν κανονικά Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο, αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Το εμβόλιο ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, και αναφορικά με τις ομάδες όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:

  •     85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
  •     80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
  •     75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
  •     70-74: 50% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
  •     65-69: 27% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
  •     60-64: 51% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού

Πώς να προγραμματίσετε το ραντεβού:

  •     Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.
  •     Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
  •     Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  •     Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Λίστες προτεραιότητας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Previous ArticleNext Article