top, Μαγνησία, Μαγνησία, Μουσεία

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, με γενικό θέμα «Το μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Με το θέμα αυτό  το ICOM προσκαλεί τα Μουσεία, τους επαγγελματίες των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να μοιραστούν νέες δημιουργικές δράσεις και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.

Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, την ημέρα του εορτασμού, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, σύμφωνα με την αρ. πρωτ.  ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/ΤΜΔΜ/Φ32-Φ56/22714/10510/1259/276/4.3.2013 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ  655/Β/21.3.2013).

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. Με δεδομένη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική κρίση, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στα πλαίσια του εορτασμού θα πραγματοποιεί ψηφιακές αναρτήσεις κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 18 Μαΐου 2021. Το θέμα των εκδηλώσεων είναι «Γιορτάζουμε ψηφιακά …… Τρόποι πληροφόρησης και επικοινωνίας στην Αρχαιότητα, παραδείγματα από το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού». Οι αναγκαστικές αλλαγές, οι οποίες ήρθαν στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα, ίσως ώθησαν πολλούς να αναρωτηθούν για την επικοινωνία και πώς επιτυγχάνεται.

Τους ίδιους προβληματισμούς μοιράζονται και τα Μουσεία, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν τη φυσική επαφή με το κοινό τους. Για τη διατήρηση της επικοινωνίας νέες μέθοδοι αναζητήθηκαν και αξιοποιήθηκε η ψηφιακή τεχνογνωσία. Τελικά αυτή η μορφή επικοινωνίας ήρθε για να μείνει, συνεπικουρώντας τις άλλες μορφές επικοινωνίας και βοηθώντας στη διάχυση των μουσειακών γνώσεων και της μουσειακής εμπειρίας, κυρίως σε όσους βρίσκονται μακριά.

Περί επικοινωνίας, λοιπόν, ο λόγος και θα γνωρίσουμε μια εναλλακτική της μορφή στην αρχαιότητα που ίσως σταθεί η αφορμή να παρατηρούμε πιο προσεκτικά τα εκθέματα και τις επιγραφές τους, γιατί σίγουρα έχουν πολλά να μας πουν!

Στην πρώτη ανάρτηση παρουσιάζονται:

Από το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου ευρήματα που προέρχονται από τάφους του νότιου νεκροταφείου των Φθιωτίδων Θηβών και χρονολογούνται στον 5ο αι. π.Χ., ενώ από το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού  δύο ευρήματα που δίνουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, δύο σημαντικών πόλεων, των Φθιωτίδων Θηβών  και της Άλου.

Previous ArticleNext Article