Ειδήσεις, Κοινωνία

Ξεκινούν τα προνόμια των εμβολιασμένων

Έρχονται τα «μπόνους» και τα προόμια των εμβολιασμένων με μια σειρά από ελαφρύνσεις που θα ισχύουν από τα γυμναστήρια μέχρι και τα θέατρα. Επιπλέον θα έρθει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υπό όρους. Είναι δεδομένο όμως ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρχουν προνόμια για εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Τα πρώτα «προνόμια» θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι

Οι καμπάνιες αναμένεται να βγουν στον «αέρα» από τον Ιούλιο και μετά, ώστε να «τρέξει» ένα γεμάτο δίμηνο έως τρίμηνο πριν ληφθούν οι όποιες τελικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αν πάντως για τους υγειονομικούς είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει υποχρεωτικότητα, υπό αίρεση είναι ακόμα τι θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς, δεδομένου πως θα έρχονται σε επαφή με μαθητές οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού. Tην ίδια στιγμή, τα πρώτα «προνόμια» θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίs μάσκα και να εισέρχονται στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανοίγουν αρχές Ιουλίου με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε self test. Ενώ και από την 1n Ιουλίου, άλλωστε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν και από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests και θα τους επιτρέπετε η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Επιπλέον σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων επεξεργάζεται και σχέδιο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου και στην συνέχεια στα υπόλοιπα αθλήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό το σχέδιο θα βασιστεί σε πρωτόκολλο που είχε καταθέσει προ μηνών η Super League 1, το οποίο θα επικαιροποιηθεί και θα απευθύνεται σε εμβολιασμένους.

Υπό όρους η υποχρεωτικότητα

«Πράσινο φως» για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί, αναμένεται να ανάψει σήμερα η Επιτροπή Βιοηθικής που θα εγχειρίσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εισήγησή τns. Η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει εφόσον πρώτα εξαντληθεί κάθε περιθώριο οικειοθελούς εμβολιασμού των πολιτών, επιβάλλοντας για όλο το υπόλοιπο του καλοκαιριού μια «εκστρατεία πειθούς» προς το σύνολο του πληθυσμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει η επιτροπή είναι:

  • Να υπάρχουν πολλές γραμμές για τη δυνατότητα να κλείσει κάποιος το εμβόλιο και να υπάρχει δυνατότητα να κάνει οποιοσδήποτε όποιο εμβόλιο επιθυμεί,
  • Να υπάρξουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε όλοι να μη χρειάζεται να απομακρυνθούν πολύ από το σπiτι τους για να κάνουν το εμβόλιο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολίτες σε χωριά που χρειάζεται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα προς το εμβολιαστικό κέντρο
  • Να υπάρξει το επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ενεργοποίnσn της υποχρεωτικότηταs, στοχευμένη ενημέρωση με καμπάνιες προς όλους αλλά και προς ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι ή οι υπερήλικες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Η καμπάνια σύμφωνα με την «Κ» συζητείται να εμπεριέχει και στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το όφελος από τον εμβολιασμό.

Περίπτωση πάντως απολύσεων σε περίπτωση μη εμβολιασμού δεν πρόκειται να υπάρξει, και με παρά μόνο εσωτερική μετακίνηση εάν ο μη εμβολιασμένος είναι σε υπηρεσία πρώτης γραμμής, π.χ. ένας υγειονομικός που δουλεύει σε ΜΕΘ.

www.dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article