ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία

Στις ράγες της υποβάθμισης κινείται πλέον ο Μουτζούρης…

Από τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του θρυλικού «Μουτζούρη», που θα πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως μηχανοδηγών από πλευράς διαχειρίστριας εταιρείας.

Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον ήδη «ταλαιπωρημένο» τουρισμό της Μαγνησίας, ο οποίος ήδη έχει χτυπηθεί εξαιτίας της πανδημίας, με την ιταλικών συμφερόντων FSI (Ferrovie dello Stato Italiane), η οποία κατέχει από το 2017 την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να αδιαφορεί για τη λειτουργία του τρένου του Πηλίου. Στις ράγες της υποβάθμισης κινείται πλέον ο Μουτζούρης, με ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπογραμμίζει η πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θέκλα Καμμένου. Αφού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκλεισε το γραφείο που λειτουργούσε στον Βόλο, όπου ο υποψήφιος πελάτης μπορούσε να ρωτήσει για τα δρομολόγια, τις ώρες, το κόστος των εισιτηρίων και να πάρει ό,τι πληροφορίες ήθελε, ανακάλεσε, τοποθετώντας σε άλλες περιοχές εκτός Μαγνησίας, τους μηχανοδηγούς που πραγματοποιούσαν τα δρομολόγια του Μουτζούρη, βάζοντας ουσιαστικά στον «πάγο» τη λειτουργία του. Πλέον κάποιος που θα ήθελε να κλείσει κράτηση για να κάνει τη γραφική διαδρομή της μιάμισης ώρας από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, θα πρέπει να καταλήξει να απευθυνθεί σε ένα γραφείο στην… Αθήνα, ενώ ακόμα και οι επαγγελματίες του τουρισμού δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν, καθώς οι υπάλληλοι στην πρωτεύουσα δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες…
«Ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό, θέλουμε αμεσότητα, ταχύτητα και να ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που αντιλαμβάνονται τον ρόλο μας και τις ιδιαιτερότητες του κλάδου. Θα πρέπει να λειτουργούν γραφεία που να μας εξυπηρετούν, αλλά και να είναι φιλικά προς τον υποψήφιο πελάτη, ο οποίος δεν θα πρέπει να ταλαιπωρείται μέχρι να βγάλει άκρη» τονίζει η κ. Καμμένου.

Σύμφωνα με την ίδια, η τακτική αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήττει τον τουρισμό στη Μαγνησία από τη στιγμή που δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Μουτζούρη και θα μπορούσε να παραχωρήσει τη διαχείρισή του στην τοπική κοινωνία και σε φορείς, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν το εγχείρημα, υλοποιώντας το με επιτυχία.
«Δεν μας καλύπτει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μηχανοδηγοί. Ας βρει τρόπο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προσλάβει έστω εποχικούς ή να δώσει κάποιο μπόνους στους υπάρχοντες να αναλάβουν και τα δρομολόγια του Μουτζούρη. Υπάρχουν φορές που μας ρωτούν από το εξωτερικό αν λειτουργεί το τρένο, ώστε να το επισκεφθούν και εκτιθέμεθα στους τουρίστες, χωρίς να ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε ή κάποιοι που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή, να θέλουν να κάνουν βόλτα και να μην μπορούν, γιατί δεν λειτουργεί» επισημαίνει η κ. Καμμένου, η οποία προσθέτει πως οι άνθρωποι του τουρισμού αγκάλιασαν στο παρελθόν το όλο εγχείρημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Τρενάκι του Πηλίου, όσο και ο οδοντωτός των Διακοφτού -Καλαβρύτων στην Πελοπόννησο αποτελούν απαράμιλλου κάλλους σιδηροδρομικές διαδρομές και όπως αναφέρει ο κ. Καμμένου, θα μπορούσαν να προσελκύσουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, επισκέπτες, φίλους του τρένου, από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Ένα τέτοιο τουριστικό πακέτο που θα περιλάμβανε τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο θα προσέφερε επιπλέον έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και θα ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό.

Η «Θ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον μοναδικό Έλληνα, από το πενταμελές Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (οι υπόλοιποι είναι Ιταλοί), καθηγητή Φίλιππο Τσαλίδη, για την άποψη της ιδιωτικής εταιρείας, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό, καθώς παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις στο γραφείο Τύπου της επιχείρησης δεν απάντησε κανείς, ενώ και το μοναδικό σταθερό νούμερο (213-0121121) που αναγράφεται στην ιστοσελίδα, είναι συνέχεια κατειλημμένο…

e-thessalia.gr

Previous ArticleNext Article