Ειδήσεις, Κοινωνία

Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης

Η χωρητικότητα θα οριστεί στο 85% – Η σχετική ΚΥΑ αναμένεται εντός της ημέρας – Δεν αλλάζει κάτι στην εστίαση – Θα δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μαθαίνει ποιοι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι – Τι θα ισχύει για τα πανηγύρια

Αλλαγές στα όσα αναμένονταν να ισχύσουν στην εστίαση, φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα ρυθμίζει την λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων υπό την βάση του διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΚΥΑ θα καθορίζει πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%. Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα τονιζόταν πως για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα επιτρέπονταν μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης και όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά θα λειτουργούσαν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr η αλλαγή αυτή σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις κρίθηκε απαραίτητη αφενός λόγω της δυναμικής που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο και αφετέρου διότι κρίθηκε ότι σε καταστήματα όπως τα μπουζούκια και τα κλαμπ θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση και να μην τηρούνται τα μέτρα.

Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους, για την είσοδο των πελατών θα απαιτείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας, δηλαδή θα εξακριβώνεται κατά πόσο ο πολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει.

Επίσης, στην νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα ορίζονται τα πεδία υποχρεωτικότητας και θα δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μαθαίνει ποιοι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναστολή εργασίας δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση, αλλά ούτε και διάστημα ισχύος της αναστολής. Τέλος, θα περιλαμβάνει διάταξη που θα αποσυνδέει τον εμβολιασμό με το πειθαρχικό συμβούλιο στο δημόσιο.

Παράλληλα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες (λχ. καθεστώς λειτουργίας εστιατορίων σε ξενοδοχεία και πλοία), ενώ το όλο εγχείρημα συνδράμει καταλυτικά η ψηφιακή εφαρμογή Covidfree.gov.gr, η οποία είναι προσπελάσιμη σε όλες τις κινητές συσκευές.

Πανηγύρια

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης και υπάγονται στο εξής στα γενικά προστατευτικά μέτρα.

Πρόστιμα:

Πρώτη παράβαση:

•Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

•Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Social Media για καταγγελίες

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση, δηλαδή μέσω ανάρτησης στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης.

Παράλληλα, η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης συναρτάται ευθέως από το αποτέλεσμα του ελέγχου των συναφών πιστοποιητικών από την ψηφιακή εφαρμογή covidfree.gr. Η εφαρμογή (app) κατεβαίνει σε κάθε κινητό τηλέφωνο και κάθε τάμπλετ, είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά κατεβαίνει και από την ιστοσελίδα covidfree.gov.gr

Η εφαρμογή, αφού κατεβεί, με το που την ανοίγει κανείς, αναφέρει τη σάρωση QR. Περνά κανείς το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και αμέσως θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει, δηλαδή πράσινο, κίτρινο, ή κόκκινο, όταν πια το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πλαστό.

3 Επίπεδα Επαλήθευσης:

· Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,

· Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,

· Κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Previous ArticleNext Article