Ειδήσεις, Κοινωνία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή 1 στους 4 εργαζομένους σε δομές φροντίδας

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της επ’ αόριστον αναστολής καθηκόντων σε εργαζομένους δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, οι οποίοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η διορία έληξε χθες και ήδη υπάρχουν δομές όπου ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε «διαθεσιμότητα». Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκινάει ελέγχους σε δομές ανά την επικράτεια για τη συμμόρφωση στο σχετικό πλαίσιο. Για τους παραβάτες εργοδότες τα πρόστιμα για την απασχόληση ανεμβολίαστου προσωπικού ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 200.000 ευρώ σε περιπτώσεις υποτροπών. 

Πάντως, οι εργαζόμενοι που για πολύ συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους μπορούν να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έχουν περιθώριο έως και αύριο να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής παραθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα που δικαιολογούν το αίτημά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή, οι υγειονομικοί μπορούν να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατόπιν αξιολόγησης του σχετικού αιτήματος από τριμελή επιτροπή που έχει συσταθεί στις υγειονομικές περιφέρειες, για τους εξής λόγους: εκδήλωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου, διαγνωσμένη αλλεργία σε συστατικά του εμβολίου, εκδήλωση συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Johnson&Johnson ή περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας μετά την πρώτη δόση με mRNA εμβόλιο, ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη, ή αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ή συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών, καθώς και ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό. Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, στην περίπτωση της αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο ενδέχεται να εξετάζεται η δεύτερη δόση να χορηγείται με άλλο εμβόλιο. Αντένδειξη για τον εμβολιασμό δεν είναι γνωστές αλλεργίες σε φάρμακα (πλην των συγκεκριμένων εμβολίων), τρόφιμα, νυγμούς εντόμων, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, φυσικό λάστιχο, κ.ά.

Οσοι εμπίπτουν στις κατηγορίες ατόμων που μπορούν να εξαιρεθούν, θα πρέπει, μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης, να προσκομίσουν στον εργοδότη/προϊστάμενο προσωπικού της δομής τα απαραίτητα έγγραφα και συγκεκριμένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα, επώνυμο ΑΜΚΑ, φορέας απασχόλησης), ημερομηνία αίτησης απαλλαγής, τον λόγο εξαίρεσης, διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ιατρική βεβαίωση που να αποδεικνύει τον λόγο εξαίρεσης. Η αίτηση και τα απαραίτητα έγγραφα διαβιβάζονται αυθημερόν στις κατά τόπους επιτροπές και οι οποίες υποχρεούνται σε πέντε ημερολογιακές ημέρες να απαντήσουν.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν αυτή την περίοδο τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς πολλοί γιατροί έχουν κλειστά τα ιατρεία τους, και προσθέτει ότι πολλοί εργαζόμενοι χωρίς να γνωρίζουν τη διαδικασία έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις άνευ ιατρικών πιστοποιητικών και οι οποίες πιθανότατα θα απορριφθούν, ακόμα και εάν οι υγειονομικοί εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων που αναφέρονται.

Αύξηση ποσοστού

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, το ποσοστό εμβολιασμένων εργαζομένων σε ιδιωτικές, δημόσιες, δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ καθώς και σε δομές που λειτουργούν με την ευθύνη της Εκκλησίας, έχει αυξηθεί σε περίπου 75%, από 62% που ήταν όταν ανακοινώθηκε το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ιδιωτικές μονάδες όπου περισσότερο από το 90% των εργαζομένων είναι εμβολιασμένο, ενώ στις δημόσιες δομές το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 70%.

www.kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article