Ειδήσεις, Κόσμος

O νέος ηγέτης των Ταλιμπάν οφείλει την ελευθερία του… στους Αμερικανούς

Το 2001 διαπραγματεύτηκε την παράδοση των Ταλιμπάν στη νέα στηριζόμενη από τους Αμερικανούς αφγανική κυβέρνηση. Η πρότασή του απερρίφθη. Κρύφτηκε, διέφυγε και το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας το πέρασε υπό σύλληψη στο Πακιστάν. Τώρα επιστρέφει στην εξουσία και επαναφέρει τον σκοταδισμό. Ο λόγος για τον μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαράνταρ, ο οποίος και οφείλει την ελευθερία του… στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.  

Ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμη πολλά για τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν ή για το πώς ακριβώς σχεδιάζουν να κυβερνήσουν- αν και οι ωμότητες των τελευταίων μηνών, όπως και η άμεση απαγόρευση των γυναικών να πηγαίνουν στις δουλειές τους και στο σχολείο δίνουν μία πρώτη πικρή γεύση. Εάν η ηγεσία των εξτρεμιστών έχει όμως ένα πρόσωπο, αυτό είναι του μουλά Μπαράνταρ. Είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της φονταμενταλιστικής οργάνωσης που πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Στην πρώτη του εμφάνιση την Κυριακή χρησιμοποίησε χαμηλούς τόνους, ζήτησε ψυχραιμία, κάλεσε τους μαχητές να σεβαστούν τους πολίτες και υποσχέθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο έθνος. «Ο τρόπος που το πετύχαμε ήταν αναπάντεχος. Ο Θεός μας έδωσε αυτή τη νίκη» είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα social media και ζήτησε από τους Ταλιμπάν «να μην είναι αλαζονικοί». 

Επί δύο δεκαετίες οι Ταλιμπάν έχτιζαν μία πολεμική διοίκηση, ορίζοντας ηγέτες για την κάθε επαρχία, δικαστικούς και στρατιωτικούς διοικητές, που όμως σπανίως εμφανίζονταν δημοσίως. Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα πιστεύεται ότι έχει τη βάση του στο Πακιστάν. Τις καθημερινές επιχειρήσεις είχαν αναλάβει οι δύο «υπολοχαγοί» του: ο Μουλά Γιακούμπ, ο μεγαλύτερος γιος του πρώτου ηγέτη των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Ομάρ, και ο Σιρατζούντιν Χακάνι, επικεφαλής του στρατού. 

«Η διάρθρωση που βλέπουμε τώρα δεν είναι απαραίτητα αυτή που θα δούμε όταν συγκροτηθεί κυβέρνηση» εξηγεί η Άσλεϊ Τζάκσον, ειδική στο ζήτημα των Ταλιμπάν, μιλώντας στη Wall Street Journal. O μουλάς Μπαράνταρ, 50 ετών σήμερα, αναδεικνύεται όμως σε κεντρική φιγούρα του κινήματος των Ταλιμπάν. 

Η φιλία του με τον ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Οι δυο τους συναντήθηκαν στην Κανταχάρ πολεμώντας κατά των Σοβιετικών το 1979. Αποδείχθηκε πολύ ικανός στρατηγός κατά την κατάληψη του Αφγανιστάν το 1994. Μετά την εισβολή των Αμερικανών το 2001 προσπάθησε πρώτα να παραδοθεί και μετά διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της οργάνωσης. Τελικά συνελήφθη από Αμερικανούς και Πακιστανούς το 2010. Το 2018 οι ΗΠΑ πίεσαν για την αποφυλάκισή του, πιστεύοντας ότι αυτή θα έδινε τη δυνατότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Το Πακιστάν υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και τον άφησε ελεύθερο. Τότε εκείνος έφερε έναν διαφορετικό, πιο ήπιο τόνο στις διαπραγματεύσεις, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί διαπραγματευτές. Τον περιγράφουν ως χαμηλών τόνων, συγκρατημένο και επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να «διαβάσει» κανείς τις σκέψεις και τις προθέσεις του. 

moneyreview.gr 

Previous ArticleNext Article