Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανήλικους αυξάνεται, «φουντώνει» η συζήτηση αναφορικά με το αν θα πρέπει να υπάρξει αναθεώτηση στα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, με το σημαντικό ερώτημα να αφορά το πότε θα πρέπει να κλείνει ένα τμήμα. Συγκεκριμένα, αρκετές είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από γονείς, κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν θα έχουν νοσήσει πάνω από τους μισούς μαθητές (50%1 μαθητής). Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού, χτύπησε για ακόμα μία φορά «καμπανάκι» για τα κρούσματα στα σχολεία, προειδοποιώντας ότι «με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες». Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στον κίνδυνο υπερμετάδοσης για τη μετάλλαξη Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.
Παράλληλα, η καθηγήτρια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής. Όπως είπε, όταν φτάσουμε στο σημείο του 50%+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη. Επιπλέον, η κα Λινού επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self tests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος. «Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κοροναϊού μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές, μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό».
Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.
«Με την σταδιακή αλλαγή του καιρού και τα πρώτα στοιχεία από την πιθανή επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα από το άνοιγμα των σχολείων, τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και έχουν συγκεντρώσει πολλλές αντιδράσεις παραμένουν υπό επανεξέταση και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να αλλάξουν», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Λαζανάς δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο «50%+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Το μέτρο του υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα τάξης, θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.
Τέλος, καμπανάκι για τις μικρές ηλικίες έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΜEGA.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που νοσούν και σημείωσε πως τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης», τόνισε.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», κατέληξε.
www.dikaiologitika.gr/