Ειδήσεις, Εργασία

Χωρίς επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ 80.000 χιλιάδες εργαζόμενοι

Κοντά στις 80.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ εκτός επιδόματος ανεργίας μένουν:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν επίδομα, πάνω από 50.000, προέρχονται από τον κλάδο του επισιτισμού, καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα φέτος.
  • Όσοι εργάστηκαν για πρώτη φορά φέτος στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν πληρούν την δεύτερη προϋπόθεση για τη λήψη επιδόματος, που είναι η συμπλήρωση 85 ενσήμων το 2020.
  • Όσοι ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στην συνέχεια δεν εργάστηκαν, είτε γιατί η εργοδότες τους δεν τους επαναπροσέλαβαν είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν φέτος.

Επίσης παραμένει το πρόβλημα με την μη εμφάνιση των ενσήμων από τις περσινές αναστολές σύμβασης και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι επιδομάτων. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη επιδόματος ανεργίας είναι η πρόσληψη και απόλυση του εργαζόμενου με την ταυτόχρονη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ενσήμων. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι όσοι δεν δούλεψαν φέτος παρόλο που έχουν 50 ένσημα από το διάστημα που τέθηκαν σε αναστολή δεν δικαιούται επιδότηση. Σημειώνεται ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την λήψη του επιδόματος στο τέλος του τρέχοντος μήνα.ADVERTISING

Μάλιστα σύμφωνα μην ΠΟΕΕΤ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε στην διοίκηση της Ομοσπονδίας ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για την επιχορήγηση ανέργων ή διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολής επιδομάτων ανεργίας. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα καταγραφής και εμφάνισης των ενσήμων από τις περσινές αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να αδυνατούν να λάβουν τα επιδόματα που δικαιούται. Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΕΤ θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να κλιμακώσει την αντίδρασή της απέναντι στην στάση της κυβέρνησης.

Η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί ογδόντα (80) ημέρες. Καθοριστικό παράγοντα για την επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών ως προς τη διάρκεια αποτελεί ο αριθμός των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα του 14μηνου ή του 12μηνου: με βάση αυτόν οι ασφαλισμένοι εντάσσονται είτε υποχρεωτικά σε επιδότηση διάρκειας ογδόντα (80) ημερών είτε κατόπιν επιλογής των ίδιων, η οποία δηλώνεται αμετακλήτως σε υπεύθυνη δήλωσή τους.

Στην περίπτωση που δεν επιλέξουν την επιδότηση των ογδόντα (80) ημερών (όταν υπάρχει δικαίωμα επιλογής), η διάρκεια της επιδότησης ακολουθεί αυτή των κοινών ανέργων και, στην περίπτωση των παλαιών ασφαλισμένων, εξαρτάται επιπλέον από τον αριθμό των ημερησίων επιδομάτων που ελήφθησαν κατά την προηγούμενη τετραετία πριν από την έναρξη της επιδότησης:

δεν πρέπει, δηλαδή να έχουν ληφθεί κατά την περίοδο αυτή πάνω από τετρακόσια (400) ημερήσια επιδόματα, ενώ εάν έχουν ληφθεί λιγότερα από τετρακόσια (400) ημερήσια επιδόματα, η διάρκεια της επιδότησης δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των ημερησίων επιδομάτων που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ευρώ.

Previous ArticleNext Article