Αυτοκινητο

Έτσι θα αποζημιωθείτε για ζημιές στο αυτοκίνητό σας από καιρικά φαινόμενα

Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λάβετε το Πιστοποιητικό Καιρικών Συνθηκών από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες, οι έντονες χιονοπτώσεις αλλά και οι πυρκαγιές το καλοκαίρι είναι μερικά από αποτελέσματα που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και επηρεάζει εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων και στην Ελλάδα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικά πακέτα προστασίας από καιρικά φαινόμενα ώστε οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων που θα τα επιλέξουν να μπορούν να είναι ήσυχοι ότι θα αποζημιωθούν σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στο όχημά τους από μια πλημμύρα ή μία πτώση δέντρου.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν τις φυσικές καταστροφές είναι ακριβότερα από τα απλά ασφαλιστικά συμβόλαια αλλά αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν επιλέξει σε περίπτωση ζημιάς που προκλήθηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Άλλωστε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) το κόστος των ζημιών και τα ποσά απαίτησης από φυσικές καταστροφές πέρυσι ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ υπάρχει μία ανάγκη για την ενίσχυση των ασφαλειών αυτοκινήτου με καλύψεις για τα φυσικά φαινόμενα καθώς αυτό θα είχε ως συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μίας ασφάλειας αυτοκινήτου για τους οδηγούς, αλλά ταυτοχρόνως να υπάρξει και μείωση στο κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Επιπλέον, οι ασφάλειες αυτοκινήτων με κάλυψη από φυσικές καταστροφές θα βοηθήσουν συνολικά και το κράτος, καθώς αρκετές φορές οι αποζημιώσεις μετακυλύονται αποκλειστικά στον κρατικό μηχανισμό.

Βήμα-βήμα η αποζημίωση για φυσική καταστροφή

Αρχικά ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τη ζημιά από φυσική καταστροφή (πτώση δέντρου, κλαριού, πλημμύρα, κ.ά.) θα πρέπει να έχει αγοράσει κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει φυσικές καταστροφές.

Αμέσως μόλις προκληθεί η ζημιά θα πρέπει να ενημερώσει την ασφαλιστική του εταιρεία ώστε να καταγραφεί το συμβάν και να προωθηθεί η υπόθεση στον πραγματογνώμονα της εταιρείας.

Κατόπιν θα πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά ένα αίτημα στην Εθνική Μετεωρολογική Εταιρεία η οποία θα πιστοποιήσει την ύπαρξη έντονων καιρικών φαινομένων κατά την ημερομηνία πρόκλησης της ζημιάς στο όχημα αλλά και την περιοχή που είχαν καταγραφεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το Πιστοποιητικό Καιρικών Συνθηκών της ΕΜΥ μόλις το λάβετε θα το αποστείλετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να βεβαιώσετε ότι την ημερομηνία που προκλήθηκε η ζημιά στο αυτοκίνητό σας υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Καιρικών Συνθηκών για γεωγραφικό διαμέρισμα κοστίζει 14,40 ευρώ για το πρώτο 12ωρο και 8,40 ευρώ κάθε επόμενο 24ωρο.

Οι αιτήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά και αν αφορούν χαλάζι τότε η διεύθυνση αποστολής είναι chalazi.sales@hnms.gr και για τις υπόλοιπες μετεωρολογικές παραμέτρους η διεύθυνση αποστολής είναι sales@hnms.gr.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε κάποιο συνεργείο ή φανοποιείο ώστε να μεταφέρετε το όχημά σας και να μεταβεί ο Πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής σας εταιρείας για να βεβαιώσει τη ζημιά και το κόστος της επισκευής. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνεργαζόμενα συνεργεία-φανοποιεία στα οποία απλά μεταφέρετε το όχημά σας όπου και επισκευάζεται χωρίς την καθυστέρηση των πραγματογνωμόνων.

Πάντως ότι και αν αποφασίσετε καλό θα ήταν να κοιτάξετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας αν η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε σας καλύπτει τη ζημιά σε ποσοστό 100% ή υπάρχει απαλλαγή για ένα συγκεκριμένο ποσό. Δηλαδή μπορεί το συμβόλαιο που έχετε υπογράψει να σας αποζημιώνει τη ζημιά από τα 200 ευρώ και άνω και εσείς θα πρέπει να καταβάλλεται τα πρώτα 200 ευρώ. Σε άλλα συμβόλαια υπάρχει απαλλαγή από τα 300 ευρώ οπότε ο κάτοχος του οχήματος πληρώνει εκείνος τα πρώτα 300 ευρώ και η ασφαλιστική αναλαμβάνει το υπόλοιπο κόστος της επισκευής.

newsauto.gr

Previous ArticleNext Article