Ειδήσεις, Οικονομία

Αγγίζουν την απόλυτη ισοτιμία ευρώ και δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια

Βουτιά έχει σημειώσει το ευρώ τα τελευταία 24ωρα έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα τα δύο νομίσματα να αγγίζουν την απόλυτη ισοτιμία για πρώτη φορά από το 2002.

Το ευρώ λίγο πριν τις 13:00 ώρα Ελλάδος είχε απώλειες 0,35%, ευρισκόμενο στο 1,0005 δολάριο. Μάλιστα την τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλά ήταν το 2002.

Δείτε την ισοτιμία όπως την αποτυπώνει το Bloomberg:

isotimia-1

Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ κατέγραψε το μεγαλύτερο επίπεδο συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, με συνολικά 2,2 δισ. δολάρια σε πονταρίσματα σορταρίσματος, από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με αναλυτές της Scotiabank.

Στις 13:05 το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς με την ισοτιμία να φτάνει στο 1,0013 με το δολάριο.

euro-dollar-bloomberg-1

Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων.

Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.

Το ισχυρό δολάριο συνεπάγεται καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά άσχημα νέα για όλους τους άλλους, και ειδικά για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα νομίσματα των οποίων είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, καθώς η ανατίμηση των νομισμάτων τους τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές.

Η άποψη των αναλυτών

«Η λογική στην αγορά FX παραμένει η ίδια: η Fed φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη “λάσκα” για αύξηση των επιτοκίων της, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς εργασίας παραμένουν θετικά», τόνισαν οι αναλυτές της Unicredit, προσθέτοντας πως «στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ΕΚΤ και ΒοΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να κινηθούν πολύ πιο προσεκτικά, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης».

Το ασθενές ευρώ έχει δημιουργήσει επιπλέον πονοκέφαλο για την ΕΚΤ, αφού η κεντρική τράπεζα τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας περαιτέρω, σύμφωνα με την αναλυτή της Capital Economics, Jennifer McKeown. Οι αγορές προσηλώνονται, πια, στην ικανότητα της ΕΚΤ για τον περιορισμό των spreads και τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

«Πολλοί θα υποστήριζαν πως το ασθενέστερο ευρώ είναι κάτι θετικό, όσον αφορά τις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή, όμως, η πτώση της ισοτιμίας του αποτελεί κάτι το αρνητικό, αφού αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πληθωρισμού εισαγωγών», τόνισε η McKeown.

Πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε shorts του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, με συνολικές short τοποθετήσεις της τάξης των $769 εκατ., σύμφωνα με τους αναλυτές της Scotiabank, Shaun Οsborne και Juan Manuel Herrera Betancourt.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαραβέλο, επικεφαλή του τομέα FX research της Deutsche Bank, το ευρώ ενδέχεται να βρεθεί υπό της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα εάν υπάρξει «ολική διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου» μέσω του αγωγού Nord Stream 1: «Δε θα θεωρούσα τα 0,95 δολάρια/ευρώ κάτι το απίθανο. Ακόμα κι αν η παροχή αερίου επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μετά την περίοδο συντήρησης του αγωγού, το risk premium δε θα μειωθεί τόσο εύκολα».

Ο αναλυτής της Citigroup, Tom Fitzpatrick τόνισε πως ποντάρει «all in» στο short του ευρώ έναντι του δολαρίου, με παράλληλη εκτίμηση για ισοτιμία 0,95 δολάρια/ευρώ.

Αρκετοί αναλυτές, όμως, δε συμφωνούν με τις παραπάνω εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον Brad Bechtel της Jefferies LLC «προφανώς δεν μπορούμε εύκολα να υποστηρίξουμε πως οι επενδύσεις σε δολάρια είναι κάτι το αρνητικό, δεδομένης της επιθετικής στάσης της Fed και των προβλημάτων στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ανάκαμψη του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος μετά από την βραχυπρόθεσμη αυτή περίοδο της πτώσης».

Η άποψη της Goldman Sachs

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, Michael Cahill και Isabella Rosenberg «βάσει των ιστορικών δεδομένων, μία πτώση της τάξης του 1% στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης συνήθως οδηγεί σε πτώση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κατά 2%. Βάσει των υπολογισμών μας, η ισοτιμία αυτή ενδέχεται να υποχωρήσει κατά 5% εάν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσμενές σενάριο ολικής άρσης της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε «κλείσιμο» πολλών βιομηχανικών μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως η αγορά έχει υπερβάλλει εαυτού και αναμένουμε κινήσεις από την ΕΚΤ οι οποίες θα προστατεύσουν την οικονομία του νομίσματος και το ευρωπαϊκό εμπορικό ισοζύγιο».

newmoney.gr

Previous ArticleNext Article